måndag 2 maj 2011

Tama och vilda tulpaner


Nu är det tulpantider ute. Jag försöker alltid sätta några nya små läckerheter på höstkanten och det är spännande att se om de motsvarar omslagsbilden på påsen. Det är också spännande att se vilka som orkar komma tillbaka. Jag har sorter som snällt kommer upp och blommar år efter år, vissa fanns här redan när jag flyttade hit. Roligast är ändå de vilda tulpanerna, tulipa silvestris, som kommer upp där det passar dem, både i min trädgård och på ängarna häromkring. De smala gula skönheterna omgivna av massor av tunna blad tros härstamma från någon slottspark på1600-talet men ingen vet säkert. Här på fattiga norra Öland fanns inga slottsparker men de växer ändå lite här och var. Kyligt och blåsigt ute idag, inget uteväder precis så det får nog bli lite pyssel i växthuset.

5 kommentarer:

 1. Ja det är en spännande tid nu med allt vackert som dyker opp här och där i naturen! Roligt med dom gamla Tulpanerna.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Jovisst är det vackert med tulipaner. Lika glädjande i olika kulörter och dimensioner. Ändock jag kan inte annat än hålla med dig; De små vilda går nog utanpå det mesta!

  Kram Ingela Har du sett storken hos mig idag? Tänkte att idag blir Kerstin impad av (min) Anna-Karins fågelbild ;-)

  SvaraRadera
 3. Så flotte tulipaner.
  Spennende med ville tulipaner, det har vi ikke her på Nordvestlandet i Norge, bare ville påskeliljer.

  Ha en fin dag fortsatt.

  SvaraRadera
 4. tulepaner..det stå så stolta i sin prakt...vilda verkar fina, har jag nog inte sett tror jag..växer de på Öland?..fina kan jag tro...kram karina

  SvaraRadera
 5. Ännu har inte en enda av mina tulpaner bekänt färg. Jag har förmodligen senblommande sorter, för i grannarnas trädgårdar blommar det allaredan. Inte förrän igår hade för övrigt någon av mina fullstora påskliljor slagit ut, så jag kanske har ett mer arktiskt klimat hos mig än de har på granngårdarna..?

  Jag är såå nyfiken på hur de nyplanterade tulpanlökarna från hösten ska bli! Dumt nog köpte jag inte söta, små botaniska, bara stora. Vildtulpaner skulle det vara roligt att ha på gården, tillsammans med nunneört, vitsippor, scilla och snödroppar, som frikostigt sprider sig över gräsmattorna.

  SvaraRadera