måndag 16 maj 2011

Mer om gökottanGökottan är en gammal tradition. Man gick ut tidigt en morgon , vanligen i Kristi Himmelsfärdshelgen, och lyssnade efter göken, som kunde förutsäga hur det kommande året skulle utforma sig. Södergök - dödergök, västergök - bästergök, östergök - tröstergök och norrgök - sorggök. Vårt kaffe i går drack vi i den gamla stugan i Alvara som jag har presenterat tidigare och jag fick en aning om hur gamla tiders husförhör kändes när prästen tog till orda och när alla sjöng "Den blomstertid nu kommer". Runt stugan blommar fruktträden, den gamla smedjan lyser vackert grå uppe i backen och kossorna bakom sitt stängsel, önskade att de fick vara med. I dag är det måndag igen och en fulltecknad vecka ligger framför mig. Ha det bra, alla bloggvänner!

9 kommentarer:

 1. Nu väckte du minnen till liv....

  Blev plötsligt påmind om somrarna på stugan i Sörmland. Där kunde man höra göken. Och någon hade sagt att så många gånger som göken gol så många år hade man kvar att leva.
  Usch vad otäkt det var att höra den... Ville inte räkna utan höll för öronen ;o))
  Som barn är man väldigt lättlurad...

  Nuförtiden är jag bara glad om jag hör göken.

  Mina tranor har fortsatt sin färd, men en flock svanar har intagit ett fält 500m från huset. Dom har ett fasligt liv.. ;o))

  SvaraRadera
 2. Ja, även jag blev påmind om alla förutfattade tankar om gökens betydelse. Minns också precis det som Tina påmints om.
  Nu är man bara glad över att höra göken och hos oss hördes den första gången den 11 maj i år.
  Ha en fin vecka!

  Karinkram!

  SvaraRadera
 3. Du berätta aldrig om ni hörde någon gök - och i sådant fall från vilket håll!?
  Här är det fint väder idag, men kyligt och så drar det en isande vind utmed vägen så för en gångs skull blåser det på vår tomt också. Alltså så vattnar jag bara idag och sen ägnar jag mig åt lite eftersläpande firmapapper.

  SvaraRadera
 4. Trevligt inlägg det kom en vind i bloggvärlden med historiens vingslag... Det är en speciell känsla det där som du beskriver hur det liksom kan sitta i väggarna. Det där angående göken var hos mig snuttifierad kunskap tack för att du gav det hela en mer helhetsbild Kram´Ingela

  SvaraRadera
 5. Så vackert det blommar hos er, underbart.
  Till och med kossorna ser nöjda ut med våren.
  Jag kunde det där med gökarna fast inte norrgök så nu fick jag lära mig det oxå.
  Ha det fint!
  Kram / Eva

  SvaraRadera
 6. ja man hörde mkt om göken som barn, att den var en fräck fågel...men den låter med sitt kokoande som en liten vårmistlur som sätter fart på sommaren...fina blommor hos dig....Kram Karina

  SvaraRadera