söndag 16 februari 2014

Friska fläktar
Jag skulle ut på spaning efter vårfåglar igår. Lärkor, gravänder, starar med flera har redan rapporterats från södra delen av ön och jag tyckte det var dags för dem att dyka upp även här. Men vad det blåste utmed östra sidan! Jag fick verkligen ta i för att få upp bildörren och väl ute blåste kapuschongen på jackan av och på vartefter jag vände mig åt olika håll. I informationsskyltarna av plåt uppe vid norra udden tjuter det och visslar när vinden ligger på och igår spelades det en hel symfoni där. Några vårfåglar syntes inte till. Jag fick en intressant fråga från min gamla kompis Ampan gällande humlor. Hon bor större delen av året på Madeira men ser aldrig några humlor i sin prunkande trädgård där, fast det egentligen borde vara snudd på paradiset för en humla. Efter letande i böcker och på nätet kan jag konstatera att humlor inte vill ha det för varmt. De flesta humlor förekommer i Gamla Världens norra, tempererade regioner  I varmare klimat finns de ofta i högläntare, svalare bergsregioner, läste jag på nätet. Tänk vad man lär sig nya saker varje dag!5 kommentarer:

 1. Vackra bilder, med en fyr och allt :)
  Tack för kunskapen om humlor, nu vet jag också mer !

  Kram
  Anci

  SvaraRadera
 2. Ja, tänk, varje dag är ett lärande. Ett härligt liv ! Men härligheten i blåsten ni hade där nere igår kanske inte var så skönt. Många sekundmetrar kan jag tänka att det var.

  KRAM / MARIE

  SvaraRadera
 3. Tack Kerstin för ditt svar. Kan berätta att de ytterst få humlor jag setts virra omkring har varit mycket stora, nästan så att man aktar sig.
  Hälsningar från ett regnigt Madeira. Kram Ampan

  SvaraRadera
 4. I morse hade jag en underbar himmel, ca 30 minuter
  jag trodde inte det var sant. Men nu 3,5 timme senare
  är det lika grått som vanligt.M>in dotter har hjälpt mig med datan hade upp till 150 %. Allt var jättestort, som vanligt hade jag varit emot ctrl tangenten.
  aja, baja

  SvaraRadera
 5. Ja jissis, du, vad det har blåst! Här får man minsann hålla i hatten, om man råkar ha en sådan. Öronlappar är vad som gäller för min del, och de hålls på i de flesta vinderförhållanden :o)

  Tänk, det där med humlor visste inte jag heller, så tack för den nya kunskapen. Det ger ett senkommet svar på min egen undran, från de veckor jag i slutet av året 2010 jag var på Madeira. På det hela taget upplevde jag det faktiskt som om det var ont om flygfän i farten.

  Men du, gravänder, varför heter de så? Inte kan det väl vara för att de är speciellt goda att förtära om de gravats först ..? ;o)

  SvaraRadera