tisdag 30 september 2014

Äta bör man (åtminstone då och då)


Under skördefesten stannade vi till vid Sandviks kvarn och åt lufsa. I översättning från öländskan betyder det ungefär ugnspannkaka med fläsk.


Kvarnen, av holländsk typ, är gigantisk och ett riktigt landmärke där den ligger högt över byn. Den är kombinerat museum, utsiktstorn och restaurang och ägs av hembygdsrörelsen på norra Öland.


I trädgården runt kvarnen hittar man många gamla fina bruksföremål. Tjänstgörande kock i kvarnen hade en svensk flagga på sin kockrock. "Varför det?" undrade vi. Jo, han lagade mat åt svenska skidlandslaget under deras aktiva säsong. Hmm, tyckte jag inte att jag kände mig i extra god form efter att ha ätit hans mat eller var det bara inbillning???2 kommentarer:

 1. Hujedamej, så dåligt samvete jag får när jag läser dina skördefestinlägg ... Vi hade vår åländska skördefesthelg för en dryg vecka sedan och skam till sägandes bevistade jag inte ett enda evenemang eller besökte en enda av alla öppna gårdar.

  Söndagen, sista dagen, kom jag och en kompis oss äntligen för att sticka och ta en fika i Sjökvarteret i Mariehamn. Men naturligtvis kom vi oss iväg i senaste laget. Caféet stängde 14:00 och vi drällde in fem minuter före. Såå typiskt ... :o/

  SvaraRadera
 2. Min kommentar försvann, så jag gör ett nytt försök!
  Skördefest låter trevligt - här hos oss har vi bara en och annan matmarknad.
  Ja, äta bör man som du säger, men i lagom mängd och det är inte så lätt alla gånger. :))
  Må så gott och ha en fortsatt fin dag!

  SvaraRadera