torsdag 2 maj 2013

Med mina ögon sett

Ölands växtlighet är imponerande

Ovanliga fåglar finns det gott om (halsbandsflugsnappare på bilden)

Ölands historia handlar förstås mycket om sjöfart och fiske

Nu när jag är inne på mitt sjunde år som fastboende på Öland, kan jag våga mig på en liten summering. Vad är Öland egentligen? Redan Linné slogs med häpnad av växtligheten på ön. Allt är mera, grönare och frodigare. Som nykomling förvånas man framför allt över alla lökväxter som finns överallt. Stora gärden fulla av pärlhyacinter, påskliljor i diken och inne i skogen, kejsarkronor utmed dikeskanterna. Fåglarna är också viktiga. Många besöker ön enbart för att studera fåglar och ibland kan man höra ölänningarna beklaga sig lite över "de tokiga fågelskådarna". Men egentligen blir jag förvånad över hur mycket de flesta ölänningar faktiskt känner till om fåglar. De är äkta fågelskådare själva fast de inte vill låtsas om det!Ölänningarna är också stolta över sin historia. Många föredrag, teateruppsättningar, marknader, nyutkomna böcker osv handlar om gamla tider som inte alltid var en dans på rosor. Sol och vindar då? Ja, det har vi gott om nästan varje dag!


4 kommentarer:

 1. Nämen titta en halsbandsflugsnappare! Grattis!
  Vi hade en vanlig flug här för ett par dagar sen men den har inte visat sig mer...får se om den kommer igen...så var det förra året att den "kom och gick" med jämna mellanrum...är väl ute och letar efter en partner kan jag tänka...

  Ha det fint!

  Steffe

  SvaraRadera
 2. När jag var barn bodde vi bara ett stenkast ifrån där jag bor nu och i björken utanför köksdörren satt det en holk där det bodde halsbandsflugsnappare varje sommar.

  Jag önskar dig en fin vårdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. Trodde att jag visste vad det var för fågel, men tji fick jag. Har aldrig hört talas om någon halsbandsflugsnappare, bara de vanliga svartvita dito.
  När vi är i Mirrfamiljens sommarhus, som ligger väldigt isolerat, kommer det då och då förbi fågelskådare med kameror och all annan utrustning på väg till strandängen en bit bort. Det blir nog mer förvånade över att se en familj med tre barn som bor så nära havet

  Det påminner mig om att jag ska köpa en bra fågelbok med tillhörande skiva till barnbarnet som fyller 6 i sommar. Han är mycket naturintresserad - älskar fladdermöss som det finns många av utanför huset.
  Kram
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. det finns enheldel som är spännande på Öland t ex Ekeborgen tycker jag

  margareta

  SvaraRadera