lördag 27 november 2010

Mata fåglarJag hör väldigt ofta folk som säger att "nej, vi kan inte mata fåglarna för vi är inte här hela vintern." Det är en riktigt svårutrotad myt att om man börjar mata måste man fortsätta utan avbrott för annars svälter de små stackarna ihjäl. Fåglarna äter så länge det finns mat och tar den slut letar de på andra håll. Så enkelt är det! Vintertid drar fåglarna omkring och stannar till där de hittar mat. Det är alltså inte alltid samma talgoxar du har utanför ditt fönster genom hela vintern. Det har man konstaterat genom att följa ringmärkta fåglar. Så även om du bara är en vecka vid ditt fritidshus kan du mata de små glädjespridarna. Det kan rädda dem igenom några iskalla nätter och förbättra deras förutsättningar för att överleva vintern.

3 kommentarer:

 1. Upplysande information kring fågelmatningen!
  Här går det åt massor med frön :)
  Ha en skön första advent!
  Kram /bea

  SvaraRadera
 2. Så bra att du tog upp detta! Det är ju en befäst myt detta med att man inte skulle kunna mata småfåglarna även om det görs sporadiskt. Bland det första jag gjorde när jag väl återkommit till vinterverkligheten på Åland var att fylla fågelautomaten igen.

  Vintervädret till trots är det skönt att vara hemma igen. Ganska perfekt att återvända precis lagom till första advent! Det känns inte alls lika mörkt och motigt när man genast får plocka fram ljus, lite julpynt och det ligger ett bländvitt snötäcke i trädgården. Det var klart värre före jag reste iväg ;o)

  Ha en riktigt fin och skön första advent, Kerstin! Nu är jag tillbaka i sadeln igen och lär säkert bli flitigare med kommenterandet ;o)

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Detta bekräftar det jag ofta sagt angående fågelmatning. Här har vi på gatan hållit på med matning ett tag för vi tror att de då (kanske) är bättre rustade när det blir kallare. Rätt eller fel men så gör vi. Idag har det blåst så fräöautomaten har fröat av sig i massor på marken. Detta till stor glädje för en gulsparvsflock, några gråsiskor och våra enstaka domherrar.

  SvaraRadera