tisdag 6 oktober 2015

Kålpudding och annat världsligt

 
Medan jag klev omkring bland den envist blommande triften på min vanliga promenad började jag plötsligt tänka på helgens kålpudding.
 
 
Den enorma starflocken flög omkring i halsbrytande svängar medan jag memorerade receptet från dagstidningen. Skär kålen och koka den mjuk i smör och lite rapsolja. Blanda lammfärs med finhackad lök, grovt rivna äpplen och hälften av den mjuka kålen. Salta och peppra. Bred ut färsen i en form, lägg över resten av kålen och späd med 3-4 dl buljong. In i 200 grader i 35-40 min.
 
 
Precis så gjorde jag, satt klockan på 40 min och tog en paus. Efter några minuter började det lukta väldigt bränt. Va, spillde jag ut något i ugnen? Till min fasa var hela ugnsbottnen täckt av kokande, bränd buljong. Vad var det som hände? Jo, min älskade form, bra till tårtbottnar och allt möjligt annat hade fått ett mikroskopiskt hål i ena kanten. Så var det med den lysningspresenten! Efter 50 års tjänstgöring blev den förpassad till soporna. Jag fick torka ur ugnen, pytsa över allt i en annan form och börja om igen. Men kålpuddingen blev till slut supergod!
 
 

6 kommentarer:

 1. Visst undrar man ibland vad som händer, >Kålpudding gillar jag. Själv har jag gjort en köttgryta på Lövbiff
  med mycket gott i. Hemtjänsten sade till och med, jaa Du Harriet det är inte hos så många det doftar så gott.
  Då bliver man glad, samtidigt lite betryckt, De kanske inte mår så bra för att göra något själva.
  Så mycket fåglar Du har omkring Dig. ,Ha det bra önskar Hajan

  SvaraRadera
 2. Vilken otur men det redde upp sig till slut och det blev en god måltid. Tack för inspiration. Tror jag ska också göra en kålpudding en dag, mums......
  Ha det bra !
  Kram från Marie

  SvaraRadera
 3. Bara jag såg din rubrik kände jag ett stort sug efter kålpudding. Det ska jag göra så fort jag fått hem ingredienserna för det är så hemskt gott, men jag ska kolla noga så att det inte är hål i formen. ;)
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Kålpudding är ju bara sååå gott! Dags att göra det nu när du påmint om denna delikatess. Synd på din form, ofta är det just den bästa saken som går sönder, när man har massor av halvskruttiga saker som man lätt kan undvara.
  Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
 5. Vilken otur! Men bra att puddingen gick att rädda!
  Lite ovanligt recept!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 6. Hej, jisses vilken otur och inte kul att städa ut ugnen, fy tusan stackars dig att börja om . . . .
  Men kålpudding älskar jag, vågar inte ens att provsmaka för då kan det helt plötsligt bli väldigt lite kvar, *fniss*
  Faktiskt har även jag gjort kålpudding idag, eller rättare framåt kvällen (började kl 18 med det), gjorde av tre stora kålhuvuden. Så nu finns det kålpudding fram till februari. Fast i helgen blir det familjeträff kanske de önskar sig denna maträtt också.
  Må väl/Eva

  SvaraRadera