onsdag 11 december 2013

Vart är vi på väg?
På några platser i vårt län har man infört fotoförbud på Luciatåget på dagis. Det finns barn med skyddad identitet. Visst, det är viktigt att skydda barnen och det finns alltid allvarliga anledningar till det skyddet. Men..bilder från det första Luciatåget på dagis är viktiga och roliga minnen för alla barnen, även de skyddade, och borde det inte räcka med att informera samtliga föräldrar om vikten av att inte lägga ut bilderna på andra barn än sitt eget på nätet (vilket redan utan den informationen är självklart för de flesta). Vart är vi på väg? Ska vi inte längre kunna dokumentera våra barns utflykter, examensuppträdanden, skolresor osv? Det känns som om vi låter mörkret segra över ljuset, något som det predikas precis i motsatta riktningen om så här i adventstider.


6 kommentarer:

 1. Vad jag förstår har man tidigare vädjat till föräldrar att inte lägga ut bilder av andra barn än sina egna på nätet, men den vädjan har inte respekterats.

  Så länge folk inte fattar allvaret i en sådan vädjan, måste det kanske vara fotoförbud. Det gäller nog inte enbart att skydda barn med skyddad identitet, det finns många knäppgökar därute i cyberrymden.

  Ingen borde egentligen lägga ut bilder på barn på nätet - printa ut fotona och sätt in dem i familjealbumet i stället - det är där de hör hemma.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Går ju alldeles utmärkt att sätta fotot i albumet
  margareta

  SvaraRadera
 3. Ja, vart är vi på väg. Jag tycker inte heller man ska lägga ut bilder på barn på nätet. Dom själva förstår ju inte riktigt vidden av det.
  Kram Marie

  SvaraRadera
 4. Hej Kerstin,
  Har klurat en stund på ett bra svar men jag finner nog inget. Dessa fotoförbud säger en del om vilka stollar som finns där ute både i "irl" den riktiga världen och på nätet. Sedan så borde såklart fotograferna vara medvetna om dessa problem och inte publicera bilder högt och lågt. Ibland ser man skrämmande exempel på bilder som aldrig borde varit publicerade på diverse sociala medier..
  Kram
  /Ingemar

  SvaraRadera
 5. Jag nickar samstämmigt och håller helt med Ingrid. Men nog är det en på alla sätt och vis märklig värld vi skapat åt oss människor, det är inte tu tal om annat.

  SvaraRadera
 6. Fler som har reagerat på fotoförbud.
  Se bloggen på Fotosidan.

  http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=156109

  //HASSE

  SvaraRadera