fredag 9 december 2016

Kung Viktoria och tant Jultomten

 
Ibland funderar man. Lucia var från början en flicka som så småningom blev helgonförklarad. Luciafirandet har blivit en tradition hos oss, men varför ska hon nu till varje pris gestaltas av en manlig kopia? Måste våra könsroller helt slätas ut och försvinna?
 
 
Och en följdfråga då. Varför är det hela tiden kvinnans traditionella roller som ska ifrågasättas? Och vilket himla liv det alltid har varit när hon träder in på manlig mark och tar för sig. Det kryllar av stjärngossar men var är stjärnkvinnorna. Och tant Jultomten då? Jag tycker att det är trevligt med skillnaden mellan män och kvinnor, ett lika värde på båda könen (och alla där emellan) och vissa traditionsrika roller för respektive kön.
 
 

3 kommentarer:

 1. Heute ein feministischer Beitrag!
  Dann einen schönen Lucia Tag
  aber erst am 13. Dezember.
  Erst einmal einen schönen 3. Advent.

  Idag är en feministisk inlägg!
  Sedan en vacker Luciadagen
  men först den 13 december.
  Först av allt en fin 3: e advent.
  Kram Marlise

  SvaraRadera
 2. Håller med dig till fullo, förstår inte vitsen med detta stridande och utsuddade könsroller, kanske är man mossig men men...
  Bra och tänkvärt inlägg från dig!
  Vinterkram från Titti

  SvaraRadera
 3. Håller också med dig, jag gillar inte manliga lucior!
  Sen är det en helt annan sak att jag blir jättesur när jag hör talas om att nån kommun har anställt en man istället för en kvinna på nån viktig post - och då har det helt plötsligt betalats ut betydligt högre lön. Det är rätt vanligt förekommande - men varför då!?
  KRAM - och trevlig helg
  Susie

  SvaraRadera