Det känns märkligt och nästan högtidligt att stå nära de här kalkstenslagren i Gillberga stenbrott.
För miljontals år sedan bildades kalkstenen av slam ,döda djur och växter som pressades ihop av vattnets tyngd. Detta hände någonstans på södra halvklotet innan Öland påbörjade sin långa resa till dess nuvarande plats och så småningom steg upp ur havet.
Här i Gillberga har det nu skapats en scen i det gamla brottet. där publiken bjuds på olika aktiviteter. Bland annat har det varit "bergspredikan" med bildeffekter på väggarna under Ölands skördefest.
Redan på 1200-talet exporterades den första kalkstenen från Öland. Inkomsten från stenförsäljningen räddade många markägare från ekonomisk katastrof då skördarna slog fel på den magra marken. Några sålda stenblock gav lika mycket som gårdens hela årsinkomst.
Nu blev jag påmind om den gång jag var på en konsert som anordnades i det stora, gamla kalkbrottet i Pargas i Finland. Tom Jones stod på scenen och regnet forsade.
SvaraRaderaRegn + kalkdamm är inte en lyckad kombination, det kan jag intyga! Mina mörkblå seglarskor av tyg blev sig aldrig lika efter den upplevelsen, men att få uppleva det magnifika kalkbrottet var värt den förlusten. Tom hamnade ärligt talat lite i skymundan ;o)
Sehr schöne Fotos von dem Steinbruch.
SvaraRaderaSteine sind immer beeindruckend.
Ich bin gestern in der Südeifel
in einer Schlucht gewandert.
Die Felsen waren nicht aus Kalkstein sondern aus Sandstein.
Wenn du Lust hast,
guck die Fotos in meinem Blog.
Schönes Wochenende!
Mycket fina bilder av stenbrottet.
Stenar är alltid imponerande.
Jag går i den södra Eifel
vandrade in i en ravin.
Stenarna var inte kalksten men sandsten.
Om du gillar,
kika på bilderna i min blogg.
Ha en trevlig helg!
Marlise