söndag 22 februari 2015

Rötter


I går regnade det precis hela dagen! Egentligen var det välbehövligt, för det började kännas riktigt torrt ute i krukor och pallkragar, men det är ändå trist när det pågår.


Regnet är inte bara bra för alla rötter utomhus. Jag fick också en stund över att ägna åt mina egna rötter, det vill säga min alltid pågående släktforskning som får ett ryck ibland.

Farfar till vänster, född i Uppland

Mina rötter finns i Dalarna, Uppland, Södermanland och Östergötland. Spännande! Min mormorsmormor hette Hundsveds Brita Hansdotter och var en äkta Rättvikskulla. Min farmorsmor hette Anna Charlotta Pettersson och var klok gumma i Södermanland. Dessutom sjöng hon på lördagsdanser och andra tillställningar. 

Farfar på sitt första jobb i Stockholm. Han var hästkarl ut i fingerspetsarna.

Men Öland då, undrar kanske någon. Tja, går vi till makens släkt hamnar vi i Småland och Västergötland men hittar också en kyrkoherde Horn i Räpplinge på Öland. Det känns ganska härligt att ha anknytning till så många delar av Sverige.2 kommentarer:

  1. Här regnade det också hela dagen igår, från morgon till kväll, men idag har det varit blå himmel.
    Det är intressant att ta reda på varifrån man härstammar. En rektor jag hade på läroverket påstod att jag var av vallonsläkt, men det har jag aldrig fått belagt. Han stödde sig på mitt utseende och huvudform och det lät lite otäckt likt nazisternas sätt att klassificera människor faktiskt.....
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  2. Ja men du visst är det roligt att ha lite koll på sina rötter..att veta lite mer än vanligt. Underbara gamla foton har du dessutom. Världen är föränderlig minsann..alldeles nyss var man hästkarl.

    SvaraRadera