måndag 23 januari 2017

Vad ska man se på norra Öland?

 
Jag fick en fråga från ett sällskap med damer som ska besöka norra Öland i slutet av maj. Vad ska man se? Varenda centimeter tycker jag förstås, men om man måste begränsa sig, kan man börja med den sällsynta orkidén vit svärdsyssla eller skogsliljan, som den också kallas. Blommar precis under sista veckan i maj och de första i juni och kan ibland verkligen översålla skog och dikesrenar.
 
 
Dem mytomspunna ön Blå Jungfrun måste man förstås se, åtminstone på håll från den öländska kusten. Den ändrar ständigt utseende och kan till och med se ut som om den svävar i luften ibland.
 
 
Stenkusten med vårt eget "Dalhalla" är också spännande. Här kan vi gå miljoner år tillbaka i tiden genom de hoppressade lagren av växt- och djurlämningar.
Fler förslag följer i morgon!
 
 

3 kommentarer:

 1. BLÅ Jungfrun är ju ett måste, den har ju varit med i så många berättelser,
  bland våra stora författare och musiker. oj ,oj,

  SvaraRadera
 2. Visst är det lite svårt att skilja ut den ena sevärdheten från den andra när man bor på så vackra öar som vi gör! Men...vår ö är ju lite större, så jag brukar försöka begränsa det till dom allra närmaste t.ex. Ekstakusten dit det bara tar 10 minuter med bil. Eller till andra sidan ön där det precis utanför Ljugarn ligger ett lättillgängligt raukområde; Folhammar. Sen är det bara att svischa runt och kolla på allt.....
  Du rekommenderade ett mycket vackert skogsområde på Öland som hette nåt med Storskogen eller liknande. Tror det ligger i Böda Kronopark. Det uppskattades mycket av oss - fast nog mest av Santos! *fniss*
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 3. Sehr schön!
  Sehnsucht nach Öland!
  Blaue Jungfrau:
  ich habe bereits die erste Schiffstour 2017 zur Insel gebucht
  und hoffe, das es in diesem Jahr klappt.
  Nicht wie in 2016, als das Gewitter kam
  und wir umgekehrt sind.
  Freue mich morgen auf mehr Öland!

  Mycket trevligt!
  Längtan efter Öland!
  Blå Jungfrun:
  Jag har redan den första kryssning 2017 postas till ön
  och hoppas att det fungerar året.
  kom inte som i 2016, när stormen
  och vi är omvända.
  Ser fram emot mer i morgon Öland!
  Kram Marlise

  SvaraRadera