tisdag 3 januari 2017

För 90 år sedan

 
Strax före julhelgen var det 90 år sedan den åländska skonaren Swiks strandade vid Ölands nordöstra kust. Besättningen fick kasta sig i vattnet och blöta och nedkylda ta sig igenom skogen i decembermörkret, tills de hittade några bebodda hus och fick hjälp. Vraket låg de första åren en bit ut i vattnet, men senare stormar har kastat upp det på stranden, där de sista resterna nu vilar. Naturum Trollskogen uppmärksammade årsdagen med grillning, glögg och pepparkakor och en utställning om skonaren. Tråkigt nog missade jag det, eftersom jag redan var på väg till julfirande i Trosa.
 
 
I går åkte vi den vackra (och ibland svindlande) vägen utmed Stenkusten på nordvästra sidan. Där möts både naturhistoria och kulturhistoria i de öppna stenbrotten med avlagringar från miljoner år bakåt i tiden.
 
 
För övrigt bjuds man på otroliga vyer över Kalmar sund och alvarsmarkerna och dessutom en och annan fågel. Kan inte bli bättre.
 
 

1 kommentar:

  1. Ja den vägen är magisk...saknar min ö :) Tur du visar bilder! Nya tag för det nya året nu, ha det gott! Kram från Titti

    SvaraRadera