lördag 28 januari 2023

Tål att upprepas


Det här är min mamma, snart 101 år, med lilla Edith, barnbarnsbarnbarnet.


Mamma är fortfarande trygg och harmonisk i sin lägenhet, fikar och leker med Edith. Hon lever upp när vi kommer på besök och har verkligen mycket att prata om.


En vecka efter vårt besök är situationen en helt annan. Någon har ringt och presenterat sig som polis och berättat att det ska utföras en säkerhetskontroll i fastigheten. Mamma, som ofta pratat om hur försiktig hon är, inte öppnar dörren om hon inte vet vem som ska komma och lägger på luren vid konstiga samtal, tappar plötsligt sin försiktighet. Hon öppnar dörren för mannen och han visar upp något som ska föreställa polisbricka. Mamma, som ser väldigt dåligt, vet inte vad det är. När han står i hallen ringer hennes telefon i köket och mannen ber henne svara. "Det kan vara min kollega som undrar om jag är här" säger han.


Mamma lyfter bara av luren och låter den ligga. Under tiden har mannen gått in i hennes sovrum. "där har du ingenting att göra" säger mamma. Han hittar nyckeln under duken till den översta byrålådan, öppnar den, rycker tag i en påse med smycken och försvinner snabbt ut ur lägenheten. Nu följer många kontakter med polis, försäkringsbolag, hemsjukvård, biståndshandläggare med mera. Mamma är rädd, ledsen, deprimerad, misstänksam mot alla och vi barn, som är på gränsen till behov av hjälp själva pga ålder, får ta tag i alltihop. De försvunna smyckena är en bisak i det hela. Värre är det med alla konsekvenser för oss alla som direkt eller indirekt drabbades av händelsen. Så...det tål att upprepas hur många gånger som helst...öppna inte, svara inte varken i telefon eller på webben. Tyvärr måste vi alla vara ytterst misstänksamma mot allting i det samhälle vi lever i!

 

2 kommentarer:

 1. Ach, das ist ja furchtbar :-( Wie schlimm für deine Mutter.
  Mit 101 Jahren noch alleine wohnen, ist natürlich wunderbar. Um so schlimmer, das Verbrecher so etwas ausnutzen.
  Es passiert, auch hier bei uns, wohl ziemlich oft, das ältere Menschen so bestohlen werden.
  Hoffentlich verkraftete sie es.
  Brigittes Mutter, also meine Schwiegermutter, ist jetzt 97 Jahre alt. Aber sie ist im letzten Jahr gefallen und musste daher nun doch ins Altenheim.
  Alt werden ist nichts für Feiglinge! :-)
  Und noch zum Brennholz.....Ja, die Strompreise sind auch bei uns hoch. Aber nicht so schlimm wie bei euch. Wir haben einen Preisdeckel vom Staat. Wir heizen hier nicht mit Strom, sondern mit Gas. Aber auch teuer. Daher ist Ofen auf alle Fälle gut.....und gemütlich.
  Dir weiter eine gute Zeit

  Åh, det är hemskt :-( Vad dåligt för din mamma.
  Att fortfarande bo ensam vid 101 års ålder är såklart underbart. Desto värre att kriminella utnyttjar något sådant.
  Det händer, även här hos oss, ganska ofta att äldre blir rånade så.
  Förhoppningsvis kunde hon ta det.
  Brigittes mamma, alltså min svärmor, är nu 97 år. Men hon ramlade förra året och fick därför trots allt åka till ett äldreboende.
  Att bli gammal är inte för fegisar! :-)
  Och om veden.....Ja, även här är elpriserna höga. Men inte lika illa som din. Vi har ett pristak från staten. Vi värmer inte med el här, utan med gas. Men också dyrt. Därför är spis definitivt bra.....och mysig.
  Ha de så bra Kram Marlise

  SvaraRadera
 2. Men så tråkigt att din gamla mamma och ni alla råkat ut för en av de bedragare som försöker lura till sig pengar och värdesaker, men tack för att du berättar det.Varje sån här artikel eller berättelse manar oss övriga gamlingar att tänka till en gång extra och låta bli att släppa in okända människor och att lägga på luren när obekanta ringer.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera