onsdag 12 januari 2011

Vårflodsveckor

I Australien är det översvämningskatastrof och här börjar vi bli oroliga över vad snösmältningen ska medföra. Redan nu, efter ett par dagars plusgrader, har vi fått sätta igång pumpen i vår, som tur är, lilla källarhörna under huset. På vår shoppingtur till ICA igår såg vi flera hus med någon dörr lite på glänt och en slang ut i trädgården. Det är flera som redan fått problem tydligen. Öland är uppbyggt på stora kalkstensplattor med ett relativt tunt jordlager ovanpå och det innebär att vattnet rinner undan enormt långsamt.


Nu vill jag ner till havet varje dag för där händer det saker hela tiden. Isflaken följer med vindarna och ibland är det nästan isfritt medan det andra dagar är stora berg av is och inget öppet vatten i sikte. Ett fascinerande skådespel! I trädgården äts det på av domherrar och gulsparvar och även de fyrbenta besökarna tar en och annan tugga av uppstickande rosor. Lite toppklippning av rosorna gör inte så mycket men sjunker snön undan mer måste jag nog placera ut lite nät här och var.

4 kommentarer:

 1. Visst är det häftigt när havsisarna rör på sig! Står man och betraktar skådespelet under en stund förstår man vilka enorma krafter det är som är i farten.

  Snösmältningen betyder inte så ofta några problem här på Åland, och förmodligen inga alls ett år som detta. Tjälen hann inte gå i jorden på allvar innan det enormt tjocka snölagret la sig ovanpå. Det betyder gissningsvis att det bara kommer att säga schlurp, och så sugs all väta upp av marken.

  SvaraRadera
 2. Godmorgon!

  Ja, de här naturförändringarna har börjat och kommer nog att på sikt påverka hur och var vi kan bosätta oss. Det är nog inte framöver möjligt att ha det tryggt och gott med som vi har det. Jag tänker att det är vi som har varit "inkörda" med mönster som får det svårast. Kanske och förhoppningsvis är ungdomarna mer anpassningsbara. Sedan medföljer dessa katastrofer med kulspruteeffekt att beredskap saknas. Vi får hoppas att driftiga människor banar väg och hjälper oss igenom svårigheterna...

  Skulle tro att det blir en tur ner till havet idag för precis som du så trivs jag bäst i öppna landskap. Förresten läste jag idag att Lundell som har skrivit denna vackra visa har fått ställa in sin kommande turné. Nog många som blir besvikna och kanske allra mest han och hans närmaste...

  Kram Ingela

  SvaraRadera
 3. ...att naturen bjuder på en del helt otroliga vyer och skådespel. Och ju mer man är ute i den desto mer upptäcker man att man är väldigt liten och obetydlig i det stora sammanhanget.
  Men...i sin egen trädgård kan man i alla fall försöka påverka skönheten genom att plantera vackra växter. Just nu roar jag mig med en fantastisk växtkatalog från en grossist i Holland som vi i entusiasterna ska beställa från. Men hur ska man kunna bertämma sig och välja!?

  SvaraRadera
 4. Oj vilka vackra bilder du bjuder på idag, den med domherren-- helt underbar, som ett vykort.
  Kram
  Eva

  SvaraRadera