fredag 14 januari 2011

Plötsligt fanns de överalltSom den amatörornitolog jag är, måste jag alltid ut och se vad som rör sig i buskarna. I det grå vädret igår tog vi en biltur runt kusten men vinden låg på, isen hade drivit in mot land och det var verkligen tomt på fåglar. Långt ute satt någon och mumsade i sig något oidentifierat. Var det en örn? Nej, vid närmare anblick visade det sig vara en ormvråk. Väl hemma igen, precis när det var dags för eftermiddagskaffet, blev det plötsligt ovanligt livligt i trädgården. En hel flock med stenknäckar hade landat och åt för fullt vid matställena. Jag räknade till 14 vid ett fågelbord men det var säkert flera. De kraftiga, knubbiga fåglarna med sina nästan papegojliknande näbbar är ett avvikande inslag bland de vanliga mesarna och sparvarna och det är alltid roligt att se dem. Vanligtvis kommer det två-tre stycken samtidigt, så det här var en ovanlig upplevelse.

7 kommentarer:

 1. Grattis till den fina iakttagelsen!
  Vi har haft så ofantligt gråa dagar och snön har vräkt ner och allmänt trist, men hoppas att dagen blir ngt ljusare och mera fotovänligt väder :)
  Ha en fin dag!
  Kram /bea

  SvaraRadera
 2. Det måste ha varit en skön syn, härligt med lite annorlunda fåglar vi matstället. Verkar ändras mycket mellan åren, inga siskor här men däremot ett antal nötskrikor vilka aldrig varit här på vintern förut

  SvaraRadera
 3. Underbart med så fina fåglar! Och vad skönt att ni kunde ta en biltur!!
  Själv har jag ju knappt varit utanför dörren på snart 3 veckor nu,så längtan efter öppnare vidder blir bara större och större.
  Däremot har jag ingen som helst känsla av sorg över att dom nya ägarna av vårt gamla hus missköter totmen. Jag har varit tillbaka där nästan varje år beroende på väninnan(f.d. grannen), men har ingen som helst känsla för stället längre. Vilket är väldigt skönt!

  SvaraRadera
 4. 14 stycken...jag slänger mig i väggen! ;-)
  Härligt det måste ha varit...alltid trevligt att få lite andra ovanligare fåglar på besök och stenknäck en masse är ju en upplevelse av lite större rang!

  Ha en bra dag...här är mulet och rått, usch...ingen utflykt idag...kaffekoppen står här vid tangentbordet med goda saffransbullar till!

  SvaraRadera
 5. Hej Kerstin!

  Här är jag äntligen senare än vanligt även idag. Men nu har jag piggnat till efter eftermiddagsluren och är redo för en mysig fredagskväll. Skulle tro att ni nu är hemma igen efter en givande tur till fastlandet kanske både med upplevelser och annat trevligt i bagaget! Det som du rekommenderade från tv igårkväll borde man ju kunna se så här i efterhand på play. Ska kolla sen. Ha nu en go kväll min vän! Kramar från Ingela

  SvaraRadera
 6. Stenknäck är en fågel jag inte har sett här, men det är ju ingen garanti för att den inte finns. Jag har haft nästan tomt på fåglar vid matbordet de två senaste veckorna, vad nu det kan bero på. Maten bara ligger där och väntar på dom. Nå ja dom dyker väl upp rätt som det är.

  SvaraRadera
 7. stenknäck har jag inte sett en enda i vinter. Vi har inte ens björktrastar. Så gissa om här är tomt. :(

  SvaraRadera