söndag 11 mars 2012

Slott och koja

Grosshandlarvillor blandas med fiskarstugor
Kalksten kunde man nästan få gratis
En egendomlig rund sjöbod är till salu
Försvarstorn, bostad och kyrkosal åt befolkningen under krigstider
Det är intressant att titta på husen i ett landskap och fundera över orsaken till att de utformades på ett visst sätt. Här på Öland finns det en salig blandning av det mesta. Allt från vräkiga sommarhus för direktörer till små, små stugor på gränsen till jordkulor. Det är stenhus och trähus. Det är amerikainspirerade hus byggda av återvändande ölänningar som tjänat pengar i USA och det är solida gårdshus, vackra och nästan som herrgårdarna på fastlandet. Ibland drar jag lite på munnen åt de nyare skrytbyggena precis utmed kusten med glasväggar från golv till tak utåt vattnet. Visst är det en vacker utsikt men inte förrän man har putsat i timmar på de regn- och saltstänkta stora glasytorna. Nog om det. I kväll är det årsmöte i vår hembygdsförening och vi ska bland annat diskutera om vi kan höja medlemsavgiften till nästa år. Den har legat på 50 kr ända sedan 1999!!!

4 kommentarer:

 1. Hus är alltid roligt att se. Och vilket skulle jag välja... ? Hmm

  Kram
  Anci

  SvaraRadera
 2. Grosshandlarvillan är inget för mig, då föredrar jag helt klart det lilla i kalksten - om man nu skulle ha ett sommarhus på landet alltså!

  SvaraRadera
 3. Grosshandlarvillan... visst är den läcker att se på. Men säkert inte nådig att sköta. Vi har nog att göra i vårt 70-tals hus.

  Lycka till imorgon på högstadiet!

  Kram Ingela

  SvaraRadera
 4. Och du, så mycket mer intressant ett samhälle blir för ögat när inte överheten ställt upp strikta områdesplaner för taklutning, fasadbeklädnad, våningsantal osv! Visst har väl såna områden där kontrollen är stenhård en märklig egen charm de också, men personligen föredrar jag en miljö där individualiteten fått fritt spelrum.

  Grosshandlarvillan känns som en överdimensionerad, fluffig gräddtårta bredvid "lingonsyltburkarna" med sina rödmyllade fasader. Vacker att se på, ja. Men skulle jag vilja vara ägare till "tårtan"? Njä. Lilla "Rucklets" fasadytor räckte och blev över när det var dags för ommålning av utsidan.

  Åsså är det måndag igen. Inatt har jag vaknat 01:00, 03:00 och 05:00. Sista gången vid 07:00, då jag gav upp. Stööööööön!

  SvaraRadera