lördag 10 mars 2012

Rent under

Långe Erik lyser vit i soldiset
Med sin örnblick kollar han in måskolonin nere på iskanten

Min plötsliga sjukhusvistelse i december aktualiserade behovet av nya, fräscha underkläder. De gamla invanda är ju så sköna men vid närmare anblick ser de ganska slitna ut, så jag får tvinga mig själv att byta ut dem, nu när inte mamma längre bryr sig om vad jag har på mig under. Annat var det när jag och min syster var små och ungefär varannan vecka måste byta rent och påtvingades nytvättade livstycken med knappar fram, stela som korsetter och lika åtsittande. Det tog ungefär en vecka innan de hade anpassat sig efter kroppen och börjat kännas sköna och då var det snart dags att stoppa dem i tvätten igen. "Du måste vara hel och ren under, ifall du blir påkörd" sade alltid min mormor, född 1884. Så´nt sitter kvar i huvudet! Hon sa också att man inte skulle ha träskor om man skulle åka spårvagn för då kunde man tappa dem när man klev på. Vad hon syftade på för gammal händelse då, vet jag inte. En väninna och jag pratade om läkarbesök och underkläder och hon berättade att hennes mamma, infödd öländska, alltid hade en uppsättning nya underkläder i byrålådan för eventuella besök hos doktorn. Efter  ett läkarbesök hamnade de i lådan för daglig användning och nya inköptes i väntan på nästa krämpa med besök hos farbror doktorn. Så nu, efter ett plågsamt besök i en provhytt och med en vänlig dam som mätte både här och där med måttband, är min byrålåda packad med ljuvliga ting, som jag ännu så länge bara tittar på. Men jag är kallad till mammografi den 22 mars så då blir det premiär!!

3 kommentarer:

 1. HEJ !
  Lite tantvarning på det där, men jag har också nya underkläder i lådan ifall jag blir sjuk , och det tror jag alla TANTER har, vi är väl rädda för att skämmas om vi kom i nåt urtvättat.Tänkte väl inte alls på nåt sådant här innan jag började åka in o ut på sjukhusbesök, men nu har jag lärt mig , ALLTID HEL O REN UNDER.
  Ha en härlig lördag
  KRAM
  Eva

  SvaraRadera
 2. Hej Kerstin!
  Ja, vet egentligen inte riktigt vad jag skall skriva... Men visst känner jag igen lite från mina far och mor föräldrar. Härlig bild på ditt möte med örnen!
  Ha en fin, hel och ren lördag! :)
  /Ingemar

  SvaraRadera
 3. Men hallå, vilket härligt inlägg! Du jag hade också "förmånen" att ha livstycke och strumpor!
  Farmor hittade en manufakturaffär på Väster där man fortfarande kunde finna livstycke och gammeldagsa trosor (de där rosa). Då de andra fick syn på dem i omklädesrummet i gympan så ringde fröken hem och sen "vankades andra bullar". Kram på dig Kerstin.

  SvaraRadera