tisdag 27 mars 2012

Julrosor

Julrosor gillar inte torka och sand, vilket är signumet för större delen av min trädgård. Jag har dock en rabatt vid en av uteplatserna som är välfylld av bra jord och ligger i skugga under hela eftermiddagen. Där ser de ut att trivas. Nu, när jag klippte bort det mesta av de gamla bladen, hittade jag ett myller av knoppar och blommor. En del är fröplantor som har skapat egna varianter och som jag har flyttat med mig från min förra trädgård. Hade jag anat då att köparen var totalt ointresserad och okunnig om allt som har med trädgård att göra, hade jag grävt upp i stort sett allting och tagit med mig, men eftersom jag inte hade en aning om det var jag så försiktig och gjorde små omärkliga ingrepp här och var. Nästa komplettering till julrosrabatten ska bli en riktigt mörkröd variant, nästan svart.

3 kommentarer:

 1. Ljuvliga julrosor.
  Jag har en stor planta som kom alldeles för tidigt och nu ser ut som ett nödår. Den började blomma redan före julen och så kom kölden...måste nog föreviga den stackarn.
  Fint att se dina härliga skönheter

  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 2. Absolutely luvely, me dear!

  Och det där med sandiga förhållanden: jag läste en artikel så sent som igår medan jag satt på apoteket och väntade på min tur. Den handlade om en kille (var i Sverige minns jag icke) som har en 20.000 kvm stor trädgård där han odlar ALLT i rena, rama sanden. Enligt honom går ALLT att odla i sand. Knepet är tydligen att nogsamt avlägsna all tillstymmelse till jord runt rötterna före man planterar och så ska sanden vara grövre än "badstrandssand", som packar sig för hårt runt rotsystemet. Det växer och frodas, blir något mer lågvuxet och "kraftigare" än vid vanlig odling, men tycks enligt utsago fungera.

  SvaraRadera
 3. Så vackra dina julrosor är! Mina ligger bara i startgroparna till att få blomknoppar än! Bara en av de vita har fått en blomma än så länge! Förra året köpte jag en stor planta som ska ha dubbla vita blommor och jag hoppas sååå att den ska blomma i år!

  SvaraRadera