fredag 30 mars 2012

Blåsippsbacke
Min "gamla" Afrikas lilja, köpt av en liten pojke vid en dikeskant på Madeira för 11 år sedan och fortfarande grön och fin och blommar varje sommar

Jag hade hört att vitsipporna har börjat slå ut på södra Öland och plötsligt fick jag se något som lyste vitt bland mängder av blåsippor. Aha, vitsippor här också tänkte jag och trasslade mig närmare genom sly och björnbärsrevor. Det var inga vitsippor utan stora tovor av vita blåsippor! I den här hagen fanns det blåsippor i precis alla nyanser från mörkt blå nästan lila, till ljusaste blå, rosa och dessutom helt vita. Bilderna ger ingen rättvisa åt den vackra sluttningen, så ni får föreställa er själva. I går planterade jag alla mina nyinköpta Afrikas lilja och såg samtidigt framför mig den vackra raden av blå krukor med blå blomstänglar i sommar. Nåja, blir det gröna blad i alla krukor får jag nog vara glad. Det brukar inte bli så överväldigande första sommaren.

2 kommentarer:

 1. Intressant med blåsippor som är vita. Albino-sippor:)
  Jag har sått frön av Afrikas lilja och även hämtat hem plantor som nu börjar växa och grönska. Det tar kanske ett par år innan de blommar? Låter så på ditt inlägg.

  ha en fin fredag!
  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 2. Det där med vita blåsippor är kul, men jag är van vid konstiga blåsippsfärger för här på Gotland är det dom blå som det finns minst av! det beror naturligtvis på kalken i jorden. Vanligast är lila (det som folk kallar röda) och sen tonar det av nedåt blekt vitrosa.
  Och på tal om färg, visst syns det en del på det svarta altangolvet - men det är inte barren som är boven i dramat, utan pollen! Och det syns ju på vad man än har!!

  SvaraRadera