fredag 4 november 2011

Skäftekärr
Nu kommer jag att tillbringa större delen av min tid på Skäftekärrs julmässa under den kommande helgen. Skäftekärr är verkligen en plats där man känner samhörigheten med gångna tider och så här i alla helgons helg känns det kanske extra starkt. I stort sett varje sten här är flyttad och omplacerad för att fylla en funktion för 1500-1700 år sedan. Grunder till bostadshus, fähus och förrådshus, gränsmarkeringar för odlingslotter, fägator och betesmarker och naturligtvis gravar. Överallt ser vi spåren efter de människor som levde sitt tuffa liv här under järnåldern. Under julmässan är även den rekonstruerade järnåldersbyn öppen och bebos av hövding Skafte med sin klan, så fler än jag kanske kommer att känna sambandet med dem som banade vår väg.

4 kommentarer:

 1. Va' häftigt! Det är säkert en upplevelse att delta i det evenemangent. Kan tänka mig att särskilt barn som besöker platsen har lätt att förflytta sig till svunna tider. Ha det så trevligt och hoppas att det inte blir regn och rusk som förstör upplevelsen!

  Allhelgonakram!

  SvaraRadera
 2. Låter som en intressant och trevlig helgsysselsättning!!
  Det stället får sättas in i minnesbanken till nästa Ölandsbesök!

  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 3. Vilket spännande liv du lever och vad det händer saker hela tiden för dig!
  Men visst är det härligt när det rör på sig...inget kul när man blir sittandes hemma och inget gör....fast lagom är bäst! ;-)

  Steffe

  SvaraRadera
 4. Jag tänker att ni verkar vara ett föredöme i att främja samvaro på er vackra Ö.

  Sådana här evenemang där man bjuds chans att nosa på gamla tider, så mysigt!

  Önskar dig en trevlig helg kram Ingela

  SvaraRadera