torsdag 26 januari 2012

Vintern ökar vårens värde
Jag försöker hitta något positivt med vintern. Det är svårt men den är ju ändå en av orsakerna till att vi uppskattar våren så starkt här uppe i norden. I går höll jag mig mest inomhus. Jag håller på och "översätter" en gammal lärobok om fåglarnas liv, skriven på 1860-talet. Ibland skrattar jag för mig själv åt det annorlunda sättet att uttrycka sig för 150 år sedan. Om flyttningen söderut på hösten skriver författaren att de flyttar "när deras späda lemmar icke längre kunna uthärda de kalla vindarna och de lämna fäderneslandet". Gulligt! Utanför  håller maken på att skotta gångar fram till våra fågelmatningsplatser medan fåglarna intresserat följer hans förehavanden. Vi måste ju värna om dem, så de inte får för sig att lämna fäderneslandet.

6 kommentarer:

 1. Lilla A och jag tittade på en nutida filmatisering (från 2005) av Jane Austens "Stolthet och fördom" häromkvällen. Merparten av filmen satt jag och funderade på om man verkligen talade så där högtravande när det begav sig; i mina moderna öron låter det som rena poesin och är som musik för själen.

  Här har det inte kommit såå mycket mer snö ännu. Fast just nu singlar det ner små, små, fluffiga flingor, så vem vet vad som komma skall ...

  SvaraRadera
 2. Så lyxigt det känns att kunna kommentera utan problem. Ville bara säga det.

  SvaraRadera
 3. Hoppades att det skulle bli en väldigt snöfattig vinter men,,,, nu har det slagit till. 15-20 cm på tomten och det snöar igen. Känner igen detdär med skottandet, har ju också några fågelställen ute på tomten (varför så långt funderar man dessa dagar..)
  Apropå fåglar så såg jag i SN att Trosa fått sitt första fågeltorn

  SvaraRadera
 4. Hej på dej

  Kom precis hem trött som en lus men klart jag varit på besök hos dig på Öland. Jösses skotta snö... här hade det räckt med slickepotten.

  Kul att läsa gammal skrift, inte helt lätt att hänga med i svängarna men det är liksom nästan prosa ibland faktan...

  SvaraRadera
 5. Så det blev vinter hos dig också....
  Klart att vi måste värna om de små liven med späda lemmar! Det får bli helgens projekt att fylla på förråden med mat åt dem.
  Jag har ingen aning om det finns ngt kvar i fröhuset - mörkt på morgonen när jag far till jobbet och mörkt när jag kommer hem.
  Såg att det är fågelräkning i helgen. Tror jag avstår - har lite annat för mig just nu än att sitta och kika på fågelbordet de få timmar det är ljust ute.

  SvaraRadera