fredag 6 januari 2012

Källa ödekyrka
En av de vackraste byggnaderna på Öland är Källa ödekyrka. Vi återvänder ofta dit och visar gärna kyrkan för alla våra gäster. Den första delen byggdes på 1100-talet som ett försvarstorn men ungefär 100 år senare byggdes kyrkan ut till sin nuvarande form. På 1970-talet hittades lager av aska under kyrkan och  de sägner som fanns om en ännu tidigare träkyrka på platsen kunde bekräftas. Nu, i januari när alla löv är bortblåsta, framträder kyrkan i all sin mäktighet men den är också värd ett besök på sommaren då kyrkogården är en grönskande oas med en blandning av vilda och gamla inplanterade växter. Inbäddade i grönskan ligger de gamla gravstenarna där man kan urskilja bomärken från de olika gårdarna i trakten.

5 kommentarer:

 1. Mmmm...vacker och ödslig och lite skrämmande!

  SvaraRadera
 2. Vackra bilder på en vacker kyrka.
  Ha en fin helg!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 3. Vilken fin gammal kyrkbyggnad! Så kul att se alla fina bilder du visar från ditt vackra Öland! Jag ser fram emot att besöka Öland och se allt det vackra i verkligheten till sommaren:)
  Ha en fin helg!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 4. Så vacker kyrak så många sådana här kulturskatter som mer eller mindre lämnas åt sitt öde... De förtjänar all uppmärksamhet vi kan ge

  Kram Kerstin!

  SvaraRadera
 5. Tycker denna texten&turistskylten är den bästa om kyrkan.

  http://admin-czon.blogspot.se/2011/10/kalla-odekyrka-oknytt-spoken-vasen.html

  SvaraRadera