lördag 7 januari 2012

Högvatten
I samband med alla hårda vindar har vi fått ett ovanligt högt vattenstånd. Alla sandstränder, vackra kalkstenshällar och strandängar ligger nu dolda av vatten. När jag kom upp till norra udden i går var större delen av udden sänkt i havet och de enbuskmarker där jag brukar smyga runt och spana efter småfåglar var helt översvämmade. Snabbt kan det gå när vattnet stiger och det är svårt att förstå  dem som bygger hela stadsdelar alldeles intill stränder och ignorerar alla varningar. Nu kan vi bara hålla tummarna för att vattnet hinner dra sig tillbaka innan det fryser på. Vi vill inte ha en enda stor skridskobana där isen ligger kvar långt in på våren.

6 kommentarer:

 1. Oj så mycket vatten! Det var ju inte roligt och som sagt hoppas det försvinner. Vi har fått bra mycket snö istället. Så vacker ödekyrka du visar här nedan.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Vi har märkt det höga vattenståndet här också, vi har t.o.m. vatten på vår tomt - trots att den ligger en halvmil från havet! *fniss*
  Skälet är att det har regnat så otroligt att man överhuvudtaget inte kan ge sig ut i markerna med Santos. Man får hålla till på lite mer höglänta småvägar.
  På måndag börjar uppgrävningen runt huset, redan så har vi en jättehög med grus/småsten mitt ute på yttertomten. Inte blir det kul precis, men det måste ju göras!

  SvaraRadera
 3. Ja du Kerstin! Kommenterade det så sent som på promenaden vi just kom in ifrån. Hur blött det var i markerna och samtidigt hur kvickt det går med tanke på hur pass torrt det verkade så sent som efter stormen Emil. Men det är klart att det handlar ju här delvis om sandmarken som jag antar slukar vätskan snabbare. Tänk att hela Kristianstad byggdes på sjöbotten. Det var på 1600-talet och jag förmodar att även om danske kungen kom med idén så var han knappast den som utförde jobbet i praktiken. All denna sly och utfyllnad som gick åt för att höja marken. Nej nu ska vi och handla. Kram på dig Kerstin!

  SvaraRadera
 4. Får håpe vannet trekker seg tilbake. Det ser ut som vi er inne i en periode med ekstremvær i hele Norden. Her på Nordvestlandet i Norge har vi hatt en spesiell vinter som toppa seg med stormen Dagmar i jula.

  Innleggene under her er fine. Likte spesielt godt stormbildene - og bildet av fuglene som letter. Ikke enkelt å fange et slikt motiv.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Oj, så högt vatten ni har, men det klart vi har haft ganska så högt vatten också med översvämningar och liknande. Vi får verkligen hoppas att det hinner dra sig tillbaka innan det blir iskaka...
  Må väl!
  /Ingemar

  SvaraRadera