lördag 28 januari 2012

Vinterfåglar inpå knuten

Alla gillar vi fåglar...på olika sätt

Bofinken ångrar att han inte flyttade söderut

Den söta gråsiskan saknar jag i år...ännu så länge

Koltrasten kommer i gryningen och stannar hela dagen

Sista helgen i januari är det dags att räkna fåglarna vid fågelmatningen. Förra året var det 19000 personer som räknade och redovisade till Sveriges Ornitologer. Det är spännande faktiskt och sammanställningen visar hur arterna växlar lite i förekomst år från år. Dessa variationer kan man sedan fundera över och ibland hittar man en förklaring. Vädret, både under häckningssäsongen och under vintern och förekomsten  av  föda, som fröer och bär  i naturen är några faktorer med stor betydelse. I år har jag t ex väldigt många grönsiskor hos mig men inte en enda gråsiska. Samtidigt hör jag att gråsiskorna finns i ovanligt stora mängder på andra ställen. Varför kommer de inte till mig? Ja, sådant kan man gå och fundera över om man är lite fågelnörd som jag. Trevlig helg till er alla!

7 kommentarer:

 1. Hoppas att du också får en skön helg !
  Kram
  Anci

  SvaraRadera
 2. Ja frågorna äro många och svaren....bla, bla, bla...grönsiskor har jag massor hos mig i år...aldrig haft förut...tror inte ens jag haft grönsiskor överhuvudtaget...söta är de i alla fall!
  Ha en fin helg!

  Steffe

  SvaraRadera
 3. Kom till landet och orkidén vi fick av er för två år sedan blommar för fullt. Jättefin.
  Ha en skön helg!
  Kram Åsa

  SvaraRadera
 4. Godmorgon eller kanske jag får säga godmiddag!

  Så viktigt och intressant att bidra till detta projekt! Lycka till håller tummarna för att du kanske får se både det ena och det tredje!

  Så nu är det kaffedags kom precis inom efter långturen. Hu vad kallt!

  Kram Ingela

  SvaraRadera
 5. Grå- eller grönsiska är hugget som stucket i mitt fall; kan inte skilja på dem ändå ;o) En lämplig kikare + en fågelbok har länge stått på min önskelista, men t.v. finns varken det ena eller andra att tillgå. Däremot kommer jag aldrig att bli så pass nördig att jag kryper omkring i buskarna i kamouflagekläder. Det får allt räcka med fönstertittning, skulle jag tro. Fast man ska ju aldrig säga aldrig. Inte ens när det gäller fågelskådning, hehe.

  SvaraRadera
 6. Hej Kerstin!
  Ja, här räknas det också. Jag brast ut i ett skratt när jag läste bildtexten till första bilden... En bilvande ornitolog kanske.. Skämt å sido-
  Det har varit bra fart på matningen här hemma idag. Det som utmärker sig mest är grönsiskorna som är här i massor, vilket de inte brukar vara tidigare vintrar.
  Ha en fortsatt fin räkning!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 7. Välgenomtänkt text under första bilden :)

  Ha en fortsatt fin helg.
  Hannu

  SvaraRadera