fredag 16 september 2011

Den lilla sjön i stenbrottet


Min Ölandsbloggarkompis Karina har berättat för mig om en liten sjö i ett kalkstensbrott ute på Alvaret. Vi har letat flera gånger och kört på vindlande "vägar" ut bland enbuskar och kossor men inte hittat den. I går hamnade vi till slut på rätt ställe. Hjulspåren vi följde gick rakt fram till kanten av brottet. En vacker liten "sjö" har bildats med klart vatten så man ser bottnen, ganska djupt på några ställen. Här har det brutits fyrkantiga kalkstenar av traktens markägare för att dryga ut de små inkomster som det karga jordbruket och fisket kunde ge. Kalkstenarna var eftertraktade och betalades bra av folk på fastlandet.

6 kommentarer:

 1. Flata stenar gör mej upprymd... ;o)) (undrar vad en psykolog skulle få ut av det??)

  Nu kör Skördefesten igång hos oss och jag håller tummarna för uppehåll i regnandet, och kanske en glimt sol.

  SvaraRadera
 2. Hur djupt är "ganska djupt"..? I stora stenbrott kan det ju vara JÄTTEdjupt och tarvar staket runt stupen. En sån där konstgjord liten sjö skulle väl vara perfekt för odling av fisk? Har för mig att nedlagda stenbrott används till sådant på andra ställen.

  Som Tina påpekar har skördefestandet dragit igång nu här på Åland. Det började igår och pågår till och med lördag. Just nu är det uppehållsväder och meteorlogerna har faktiskt sedan igår suddat bort de tidigare inritade regndropparna från kartan. Mycket möjligt att det blir en runda på landet under morgondagen! För vad skatteverket än har fått för sig så är jag ingen jordbrukare av rang och behöver fylla på mina förråd annorstädes ;o)

  Trevlig helg, fru Svensson!

  SvaraRadera
 3. Hejsan!

  Vad roligt att du hittade dit du kanske var åt andra hållet också och plockade lite vacker mossa. Var där men efter mig syns det knappt, för jag försöker ta i en kant och bara lite här och där. Men gå ganska långt in och ta gärna strandvägen tillbaka, så vackert. Skördefesten missar jag i år men så får jag pussa på barnbarnet istället. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 4. När jag ser din bild på stenbrottet så tänker jag på en bok jag just har läst och som utspelar sig vid ett stenbrott på Öland! "Blodläge" skriven av Johan Theorin. Jättespännande!
  Ha en fin helg. /Anette

  SvaraRadera
 5. Åh så fint..dit vill jag också leta mig..ska göra det, nästa gång..Nu skulle man vara där, kan tänka mig att hösten smyger sakta på där nere på Öland..vackert..kameran i högsta hugg..Trevlig helg//Karina/oljekritan...och Ölandsfan!! Ölandstok kanske...he he

  SvaraRadera
 6. Det ser så egendomligt och annorlunda ut med det där klara vattnet som finns i brott av olika slag. Vi har, förutom den nerlagda gruvan, ett stenbrott här i närheten där dom sätter i odlad fisk. Dessutom är det populärt bland ungdomen att hoppa i vattnet från de inte alltför höga kanterna.

  SvaraRadera