måndag 4 april 2011

Stenmurar

Öland är verkligen stenmurarnas landskap. Överallt ringlar de fram som minnesmärken från tidigare generationers slit. Det var praktiskt att bygga stenmurar. Materialet fanns överallt och de var tåliga och stod emot vinterstormar och belastning av tung snö. De var också lätta att reparera, bara att lyfta upp några stenar på plats igen så var det klart. Många av de senaste murarna kom till i början av 1800-talet då jorden delades upp mellan gårdarna i ett storskifte. Vid Högenäs orde där bilderna är tagna, bildar murarna ett vackert rutmönster över hela landskapet. I natt har det regnat här så det känns som en bra dag att mylla ner lite gödsel runt rosorna. Och i kväll blir det ett sista besök hos gynekologen i Askim. Trist att den serien tar slut!

7 kommentarer:

 1. Sista besök...gynekologen i Askim??...vaf*n skriver hon om det?? Tänkte jag ngn eller ett par sekunder innan jag fattade?? ;-) :-)
  Jaja...man kan ju inte ha koll på allt som går i teve...du, det där med murar och stenar har jag fascinerats av varenda gång jag drar ner till Öland...tänker på människorna som arbetat och slitit med dessa murar...helt otroligt vilket arbete alltså!!
  Å vackert är det ju också...!

  Ha en bra måndag!
  Nu ska jag dra en sväng och se om jag kan få något matnyttigt att fastna på sensorn...har varit lite lågintensivt flyt den sista tiden.

  Steffe

  SvaraRadera
 2. Tänk att stenar kan vara så vackra....

  Jo du, tänkte på samma sak om han i Askim...
  Tråkigt med sista avsnittet. Men sen tröstade jag mej själv med det att det måste komma en säsong till. Den är för bra för att bara sluta sådär.
  Så nu håller vi tummarna för att SVT har förstånd och pengar.... *ler*

  SvaraRadera
 3. Hej Kerstin!

  Stenar är bland det vackraste jag vet. De som tror att stenar ser likadana ut har nog inte kollat efter riktigt. Så facinerande att tänka att de har funnits i dessa långa tider. Tänk så mycket hållbart man kan göra av sten. Ett vackert gärde, det pryder sin plats nästan var som. Nu tänker jag trots sol ute hälla mig en stund för snart är det hundsim och Pleijel på biblioteket...

  SvaraRadera
 4. Fädernesarv, ömma armar, valkiga händer...sådant tänker jag på när jag ser de mossbelupna stengärdsgårdarna. De är så oerhört vackra och ni på Öland kan skatta er lyckliga över stenrikedomen:)

  En fin kväll önskas!

  SvaraRadera
 5. Precis som dom flesta här så älskar jag sten, både i trädgården och i andra sammanhang!
  Och precis som Stefan undrade jag vad du menade med gynekologen!! Jättetrist att det är slut ikväll, den var en ovanligt bra serie för att vara svensk. Sen Molins bortgång tycker jag det varit tunnsått med bra dramatiker på TV!

  SvaraRadera
 6. Stenmurar är inte något som är vanligt hos oss, därför är det så fint att se dom på dina bilder. Men vilket jobb det ligger bakom varenda upplockad sten!

  SvaraRadera
 7. Och ÄNNU FLER fenomala bilder! Du är verkligen på gång just nu, Kerstin :o)

  Jag håller med dig om att det är trist att gynekologserien är slut nu. Det är en av de bästa som SVT producerat på långa tider.

  SvaraRadera