måndag 11 april 2011

Festligheter igen
I går var det håll-i-gång i församlingshemmet! Åkerbo hembygdskrets, huvudorganisation för fem olika hembygdsföreningar, höll årsmöte med lite festligheter. Folkmusikgruppen Ö-kända underhöll med vacker fiolmusik medan vi njöt av de läckra smörgåstårtorna. Det blev också en ordentlig avtackning av ordföranden som efter tretton år lämnade över klubban till sin efterföljare. Till och med hans hustru fick en blomma som tack för att hon stått ut alla ensamma kvällar då maken varit på möten. Lite smolk i glädjebägaren är förstås att medlemsantalet minskat med drygt 100 personer under året. Norra Öland är en avfolkningsbygd och det är tio gånger flera som dör än som föds.

5 kommentarer:

 1. Vilken fest det där verkar ha varit.
  Jag skulle tro att det är liknande situation i de flesta föreningar, att medlemsantalet minskar. Kan det vara så att man inte har ett program som lockar de yngre, rent generellt? De flesta arbetar och har småbarn och då finns kanske inte orken för så mycket mer.
  Jag har genom min syster och svåger på Västkusten också förstått att det är problem med att husen i sommarattraktiva områden köps upp av sommargäster och står tomma större delen av året.

  SvaraRadera
 2. Wow, vilken smörgåstårta!Den ser god ut.
  Vi har liknande problem med våra föreningar på den här ön....de yngre har så mycket större utbud till förströelse nu för tiden än tidigare och så mycket annat vad gäller familjeliv.
  Hoppas att trenden svänger för er del vad gäller avfolkningen.
  Getakram!

  SvaraRadera
 3. Vilken fest!
  Jag bor på landet och lite svårt är det att få in yngre i hemb.föreningen och kyrkan mm... men det verkar vara så över lag,

  Så fina naturbilder du tagit från trollskogen, jag blir sugen på att åka dit:)

  Ha det skönt i vårsolen, Kram Marie

  SvaraRadera
 4. så gott och festligt ni har det..ser trevligt ut..Norra Öland som är så fiiiin..där vill jag bo...köper ett hus där så inte det helt dör ut..kanske kan få ett bidrag för att befolka igen..tyvärr är man för gammal för att yngla av sig..he he...men när barnbarnen kommer så......ska gå en veckas kurs på Norra Öland i sommar i allafall..glad är jag för det..kram till dig..

  SvaraRadera
 5. Götapetter, en sån maffig smörgåstårta! Där skulle jag allt bra gärna ha velat vara med ...

  Själv är jag inte, och har heller aldrig varit, mycket till föreningsmänniska, men för den skull tycker jag det är trist att den typen av social samvaro långsamt tynar bort. Men vi får väl vara lite optimistiska och hoppas på att det, precis om mycket annat, kommer i ropet igen så småningom?

  SvaraRadera