måndag 4 juli 2011

Dexterkor

I går anlände de då äntligen till Skäftekärr. Det blev ett kosläpp i miniatyr när de små korna från en gård i Småland släpptes ut i hagen. Dexter är en gammal ras från Irland. Den kan spåras ända till 900-talet. Korna är inte mer än cirka en meter över manken och så små var också de kor som betade här i järnåldersbyn på 500-talet.I år fick vi låna en svart ko med kalv och en brun ko som fick lämna sin tjurkalv kvar i Småland. Han hade blivit för stor och bråkig för att gå med sin mamma.

6 kommentarer:

 1. Trevligt att de små korna är på plats även i år och att det finns folk som värnar om gamla raser. I vårt kulturreserbvat kom det kor till sist också (3 kor med kalvar) men vi saknade fåren som betat av så fint de senaste åren så att blomningen kommit igång. Därför var det extra trevligt när det dök upp en hästtransport med några får och en bagge :-)

  SvaraRadera
 2. Jag gillar kor och den där sorten verkar ju jättemysig. Här finns det massor av olika raser, men dom enda som är små är dom där långhåriga med långa horn. Kommer inte ihåg vad dom heter......

  SvaraRadera
 3. Så intressant att läsa om dessa små kor som jag aldrig har hört talas om. Jag måste genast gå ut på nätet och se om det finns mer information.

  SvaraRadera
 4. Men så sööta! En sån där liten behändig sak skulle man ju kunna ha som gräsklippare på gården ;o)

  En stor eloge åt alla entusiaster som håller liv i våra gamla lantraser, såväl nötkreatur som annat!

  SvaraRadera
 5. Ja det var några charmiga små kossor. Underbart att det finns eldsjälar som för alla dessa olika gamla lantraser vidare.
  Må väl
  /Ingemar

  SvaraRadera
 6. Härligt att fler uppskattar dexterrasen, än jag! Har ett par stycken också :)
  /Sanna

  www.shesasaint.blogg.se

  SvaraRadera