lördag 6 augusti 2011

Tillbaka till järnåldern

I går tillbringade jag eftermiddagen på en stol i skuggan av stora lövträd vid entrén till järnåldersbyn vid Skäftekärr. Jag tog betalt av förväntansfulla besökare och fick många trevliga samtal med alla gäster, ibland på en stapplig blandning av engelska och tyska. Man letar i de djupaste facken i hjärnkontoret efter glosorna för att förklara att ja, byn i Rosendal tror man att de fick överge för att sanden drev omkring och täckte både odlingar och hus. Här låg det en stormansgård och den rekonstruerade järnåldersbyn visar hur det såg ut och hur de levde 400-500 år e. Kr. I dag kan det se idylliskt ut men rädsla,sjukdomar, nödår och ständiga fejder med grannbyar och omkringdrivande folk gjorde det hela till en kamp för att överleva. Bor du här, frågar många. Visst jag bor här året om och kan lätt föreställa mig vad de fick utstå i sina oisolerade hus när snöstormen uppblandad med sand rasade utanför eller när den fuktiga dimman från havet blandad med regn gör att ingenting torkar på flera veckor.

5 kommentarer:

 1. Godmorgon Kerstin!

  Tack för morgonens dos av historia. Sånt här gillar jag och strax är jag där försöker föreställa mig och känner med människorna.

  Ha det nu gott nu ska jag återgå i nutid och inta frukost nu då vi båda är lösa och lediga ;-)

  Kram Ingela

  SvaraRadera
 2. När man ser de idylliska bilderna kan det vara svårt att föreställa sig att levnadsvillkoren var så hårda förr i tiden. Levande historielektioner fastnar nog bättre för många än att läsa om det.

  SvaraRadera
 3. Det var verkligen en annorlunda upplevelse när jag besökte denna stenåldersby. Man kan ju knappt föreställa sig hur hårt liv dom levde.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 4. Skäftekärr måste vi besöka när vi får tillfälle. Har varit till Leire i Danmark och det var en upplevelse!
  Det var inte så romantiskt på den tiden, kampen var hård för överlevnad.
  Ha en fin dag!

  Karinkram!

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Så trevligt med stenåldersby, det vore ngt att bekanta sig med :)
  Fint att ni orkar arrangera liknande och upprätthålla byggnader och tillbehör!
  Må !/Bea

  SvaraRadera