söndag 28 augusti 2011

Forneldar och vårdkasar


Sista lördagen i augusti är det sedan gammalt tradition i flera länder runt Östersjön att tända eldar som ett avslut av sommaren. Under senare år har det även blivit en gemensam manifestation för vår miljö och Östersjöns överlevnad. Många, många eldar tänds runt Östersjöns stränder och i går var det första gången som Öland deltog i manifestationen tillsammans med de andra stora öarna i vårt känsliga innanhav. Borgholms kommun valde att starta upp den nya traditionen i Böda hamn och tanken är att det under nästa år ska tändas en eld i nästan alla våra hamnar. Våra miljöansvariga i kommunen deltog och presenterade kommunens miljösatsningar och kommunalrådet talade om den enskildes möjligheter att påverka miljön positivt. Samtidigt kunde vi över sjöbodarnas tak se den kolsvarta röken från en granne längre bort som eldade gamla trasiga plaststolar och annat miljöfarligt skräp. Ett bra exempel på den okunskap och nonchalans vi har att kämpa emot för att rädda vår miljö.
PS. Det var inte bara allvar! Stötte också på en kär bloggkompis som jag inte träffat i levande livet tidigare. DS

3 kommentarer:

 1. Hej på dej!

  Vad synd, jag måste erkänna min okunskap har aldrig hört talas om den här med sista lördagen i augusti. Annars hade vi ju bott bra till.

  Mitt i allt får vi hoppas på grannens okunskap... för då finns det ju chans till bättring.

  Här gror moln svarta som de er granne pyrde ut... men de är helt autentiska och hoppas gör jag på att inte utgifterna kommer alldeles i rappet.

  Ha det gott denna söndag!
  Kram Ingela

  SvaraRadera
 2. Dette høres ut som en fin tradisjon å ta opp.
  Fint med bål på en sein, mørk høstkveld.

  SvaraRadera
 3. Det är så förvånande att en vuxen person i dagens läge kan göra en sån sak som att elda plast! Eldtraditionen har jag aldrig hört talas om. Hoppas att det är något som sprider sig upp till våra kuster också, även om vi bor för långt in i landet för att kunna delta. Vi kanske kan göra en liten brasa vid något av våra små träsk, sjöar alltså.

  SvaraRadera