tisdag 23 augusti 2011

Med mycken möda och stort besvär...


Man gör allt för att växterna ska trivas. Läser böcker och tidningar hela vintern, väljer plantor med omsorg, beställer fröer och lökar, funderar på plastkruka eller lerkruka, kliar sig i huvudet inför alla sorters planteringsjord och diskuterar med kunniga i bekanstskapskretsen. Ändå så rent ut sagt skiter det sig ibland. Men när jag trött på alla pelargonskott, knipsar av några som drar i höjden och bara slött slänger ifrån mig dem i en tom kruka på "skötbordet", då händer det saker. I krukan fanns det bara några bortrensade torra blad och någon kvadratcentimeter jord, en rest från tidigare planta. De avknipsade pelargonskotten står gröna hela sommaren precis utan all skötsel. Det kommer lite regn ibland, det är allt. Och när det sedan till och med kommer en blomstängel!! Man upphör aldrig att förvåna sig! Nu håller jag tummarna för att mina physalis börjar mogna snart och att tomaterna som stått ute börjar skifta färg. Annars blir det stekta gröna tomater.

6 kommentarer:

 1. Hej !
  Du gör mycket mer än mig :) Och så lyckas du ju också. Fingrarna är väl gröna eller hur ??

  Kram
  Anci

  SvaraRadera
 2. Mina tomater är också helt gröna och jag börjar undra om de hinner mogna. Nej, nästa år ska jag bara ha en tomatplanta. Gurkorna som såg så ynkliga ut i början på säsongen (när tomatplantorna var jättefina) har jag skördat massor ifrån. Egenodlad gurka det är mumsigt det! Physalis har jag haft i växthuset andra år och de brukar hinna mogna. Här i huset har skolan dragit igång igen så det blir lite tystare än det har varit senaste månaderna. Ha en fin dag.

  SvaraRadera
 3. Ja, precis som du säger så förvånar det en ibland, det här med livskraften. Det är som med människor maskrosbarn... De bara vill!!!

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 4. Det är så typiskt. Som människa tar vi nog i lite för mycket ibland. Växter har ju klarat sig utan oss långt innan vi fanns här på jorden.
  Physalisens fruktgömma påminner mycket om den där växten jag har i min trädgård som jag inte vet vad den heter. De två små skotten jag fick är numera en enmetersbuske och de lilablå blommorna har blivit till physalisliknande frökapslar, grönsvata till färgen.

  SvaraRadera
 5. Frökapslar är så snygga, lika fina som blomman ibland..min syster gör smycken, i silver..hon tar inspiration från frökapslar,den allra snyggaste hon gjort heter Nicandra..påminner om physalisen men finare...Otroligt dekorativ...Kram Karina

  SvaraRadera
 6. Naturkrafterna är häpnadsväckande och man står ofta med förvåningens finger i häpnadens mun. Det mesta av min medvetna frösådd i grönsakslanden gick ju åt pipsvängen i år, men i mina pallkragar växer både det ena och andra som självsått sig med kompostjorden! Där finns bl.a. tomater, vad jag tror är en pumpaplanta och en hel del persilja och sommarblommor från fjolårssådden. Och i samma kruka som mitt olivträd jag köpte och planterade om i början av sommaren växer också en tomat :oD Men du tar dock priset med din pelargon!

  SvaraRadera