fredag 1 augusti 2014

Humlesurr


Det är inte bara jag som gillar bolltistlarna. Även humlorna gillar de svällande bollarna med allt deras lockande innehåll.


Det finns en mängd arter i Sverige och tyvärr har de alla det gemensamt att de minskar starkt i antal. Alltför stora fält med ensidig odling och besprutning av t ex rapsen är några av orsakerna till nedgången men det kan finnas flera.


Buddlejabusken med sin trängsel av fjärilar, lockar också en och annan humla. Jag vill gärna lära mig känna igen olika humlearter och hittade fina planscher med beskrivningar hos Artdatabanken från SLU. Jag sökte bara på "humla" så hittade jag dit.5 kommentarer:

 1. Hej Kerstin ! Jag och många med mig blir ledsna över hur mycket vi människor förstör på vår jord och dess djur och de stackars humlorna är också i farozonen. Det är tragiskt. De är så vackra att se på och gör så mycket nytta. Härligt att följa din blogg och titta på alla de fina bilder du tar. Ha det skönt i sommarvärmen !
  Kram
  Marie

  SvaraRadera
 2. Vackra bilder! Tänker besöka Boels blommor senare i sommar och köpa en buddlejabuske.

  SvaraRadera
 3. jättefina bilder, jag älskar Humlorna. men har inte sett
  en enda här hos oss.
  Märkligt när man var barn fanns de överallt. Ja jag
  vet att det är vi som orsakat detta. tragoskt

  SvaraRadera
 4. Jag har en bolltistel och den är precis överfull med flygfän, men en annan som är lika populär - fast kanske vackrare - är den rosaröda rudbeckian!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 5. Jag hade ingen aning om att det fanns mer än en sorts humla :-). Man lär sig av sina bloggvänner.
  Kram

  SvaraRadera