tisdag 12 augusti 2014

Skogspromenad


Det går inte längre att blunda för att hösten är på väg! Lingonen börjar lysa rött i skogen och till och med luften börjar kännas annorlunda. I dag var det plötsligt bara 11 grader här på morgonen och även om det stiger snabbt ger det ändå en försmak av vad som komma skall.


Sländorna flyger omkring överallt och här har en landat för att tugga i sig en munsbit av någon annan stackare.


Stenbären lyser vackert klarröda men de får sitta kvar. De går att äta och till och med koka sylt av, men det är mycket skal och kärna och lite fruktkött. Däremot fick jag några dl av släktingen skogshallon med mig hem.


Ojoj, har jag hamnat i djungeln med farliga giftormar? Nej, det här är snabelsvärmarens larv som mumsar på en måra, en av favoriträtterna. Den kan se skräckinjagande ut med sina "ögon" som ser ut att stirra rakt på mig, men det är bara fläckar som ska skrämma iväg fåglar och annat. De riktiga ögonen är pyttesmå. Det är ändå en av våra större fjärilslarver och kan bli upp till åtta cm lång.
2 kommentarer:

  1. Oj så många sköna tecken..jag älskar årstiderna och tycker om när det lugnar ned sig lite. Hösten är ljuvligt fin när den bjuder på klara dagar.Lingonen lyser..mmmm jag gillar dina ord o bilder.

    SvaraRadera
  2. Oj då! Då är det snart dags för mig att åka in till Norrköping och köpa lingon på torget. Jag gör alltid min egen lingonsylt - tycker att den man köper smakar "blä" som mina barnbarn skulle ha uttryckt det. Det var många år sen jag själv plockade lingon...
    Kram

    SvaraRadera