onsdag 12 mars 2014

Skogen och sanden


Varför kosta på dyra resor söderut till avlägsna turistorter? Så här såg det ut på norra Öland i går i den 18-gradiga värmen med det knallblå vattnet ut mot Blå Jungfrun och den solvarma sanden. Jag var ute större delen av dagen med representant från länsstyrelsen. Det börjar bli hög tid att rensa och gallra utmed strandnära områden för att bevara och återskapa en del av sanddynerna och vi diskuterade lite om hur och var. Att det måste göras råder ingen tvekan om. Vi jämförde två flygkartor över områdena med ungefär 50 års mellanrum och det syns tydligt att sandstränderna och de unika sanddynerna håller på att ätas upp av skogen. Bland annat växer där balsampoppelsly, bergtall och vresrosor, inplanterade arter som inte hör hemma i den svenska naturen.



Vi tittade också på den unika kustnära tallskogen, planterad på 1860-talet för att binda sandiga områden. Efter 150 år är tallarna fortfarande små och smala. Vår lokalhistoriker som var med oss berättade att man bredde ut ett tjockt lager av tång (släke) för att gödsla marken och sedan skyddade tallplantorna med ett lager av ris. Trots detta blev de aldrig stora mäktiga furor.



4 kommentarer:

  1. Hej
    Härliga färger i bilden på Blå Jungfrun. Man kan ana hur kallt det är i vattnet.
    En fin strand året om
    Hälsningar
    Fredrik

    SvaraRadera
  2. Intressant.
    På vilket sätt ska man röja, rotsystemen måste väl bort?

    SvaraRadera
  3. Läste lite om projektet.
    Skall man röja redan i år?
    Från sand till orm. Försökte hitta huggorm som solade sig i vårsolen men har inte sett en enda.....inte i fjol heller. Finns det inga här uppe?

    SvaraRadera
  4. Vacker vy! Visste man inte bättre skulle man gissa på högsommar...
    Intressant projekt det där. Konstigt att tallarna inte växer där i sanden. Blåsten?

    SvaraRadera