onsdag 24 juli 2013

Ölands kvarnar

Kvarnen. Ett naturligt inslag i landskapsbilden på Öland. Turisterna stannar och tar bilder på de vackra kvarnhusen med de stora vingarna som gör sig så bra mot den blå himlen. Men hur många tänker på hur mycket arbete och stora kostnader det innebär att hålla alla dessa kvarnar i godtagbart skick? Det är ett ständigt bekymmer för hembygdsföreningar och kvarnföreningar. I går var jag och tog bilder på Mellbödakvarnen där ett gäng arbetsvilliga lade om det dåliga taket. Högt, högt upp i det blå pågick arbetet och det såg livsfarligt ut trots hjälpen med en skylift. Vad kunde inte hända förr när rangliga stegar var enda möjligheten när man skulle klättra många meter upp till kvarnens topp.

2 kommentarer:

  1. De vackra kvarnarna är verkligen speciella och det är säkert som du säger att inte många tänker på allt jobb det innebär att hålla dem fina!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Ett av Ölands många kulturarv. Vår sommargranne har köpt en skruttig kvarn från Uggletorp som snart skall flyttas hit. Det ska bli spännande att följa proceduren med dess uppbyggnad!! De är verkligen karaktärristiska för vårt landskap.

    SvaraRadera