måndag 8 juli 2013

Lugnt på ytan

Ett bedrägligt lugn på ytan i Böda hamn. Ute på djupet döljer sig spår av krigiska tragedier med sjunkna skepp

En imponerande samling kunskap intog scenen i hamnen och berättade om sina upptäckter

En detaljrik och exakt konstruerad bild av hur Mars ser ut i dag där hon ligger på havets botten

Vi fick se en bärgad ekdetalj som förvarades på botten av hamnbassängen. Formad och snickrad 1563 från gigantiska ekar,säkert 1000 år gamla. De var små plantor på 500-talet då Öland var bebott av järnåldersfolket som vi kan möta i den rekonstruerade järnåldersgården vid Skäftekärr. Så knyter vi ihop historien och alltings sammanhang

Det var ett nästan sydländskt klimat och en alldeles blank vattenspegel som mötte oss i Böda hamn i går kväll. Men från scenen berättades det om de vådliga krigsscener som utspelats alldeles utanför Ölands norra udde år 1564, då den svenska flottans stolthet, det stora regalskeppet Mars, exploderade och sjönk med 1000 personer ombord. Borgholms kommun tillsammans med den marinarkeologiska forskningsgruppen Maris från Södertörns högskola, som sedan några år dyker vid vraket, bjöd drygt 100 intresserade åskådare på provavsnitt av den film som håller på att skapas om sjöslaget och det mäktiga skeppet. Vi fick se bilder från dykningarna och lyssna till den internationella forskningsgruppens berättelser om arbetet under ytan och fynden de gör. Här i Böda drömmer vi nu om att kunna skapa ett "Marshus" eller kanske ännu hellre som en historieprofessor i gruppen föreslog, en identisk kopia av fartyget liggande i hamnen. Flera Bödabor i publiken erbjöd sig direkt att sponsra med ek till ett sådant bygge.

3 kommentarer:

 1. Det är ju verkligen intressant, jag har aldrig
  hört talas om Regalskeppet Mars. Man förstår ju vilka strider det var då på 1500-1600 talet. Böda har nog varit med, verkar det som. Vars Mars lika fint som Vasa , vet Du det.
  Jag skall slå på Google
  kram Harriet

  SvaraRadera
 2. Fullkomligt underbar kvällsbild från Böda hamn. Är det i Böda ni bor, då är det inte så långt till Bläsinge där Mirrfamiljen har sitt sommarställe.

  Intressant föreläsning förstår jag. Hade nog blivit en stor turistattraktion om man försökte göra en kopia av skeppet!
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 3. Åh så vackra bilder..Ack Öleland du fina...kan tro att det är mkt folk nu där, med det fina vädret..Som en ville vara där, igen och måla det vackra landskapet.kram Karina

  SvaraRadera