fredag 21 oktober 2011

Ett gammalt hus

Under vår resa för att hjälpa mamma med flytten , bodde vi hos vår dotter med familj i Trosatrakten. De bor i ett 1800-talshus som från början var två arbetarbostäder betående av kök, kammare och sovrum. Nu är det omgjort till en bostad och helt nyrenoverat invändigt. Återstår lite uppfräschning av utsidan. Huset ligger vackert med utsikt över åkrar och ängar och långt borta skymtar magasinsbyggnader tillhörande det gods, vars arbetare bodde här. Det är historiska marker och var från början ett enormt gods, Geddeholm, dit även nuvarande kungliga slottet Tullgarn hörde. Senare delades det upp. Geddeholm bytte namn till Thureholm och alla gårdarna under blev fristående. En del runstenar berättar om de första jordägarna i omgivningarna. Sven Delblancs serie Hedebyborna utspelar sig i de här trakterna. Läs eller se den om ni inte redan har gjort det!

3 kommentarer:

 1. Oj, vilket vackert hem! Det andas lugn och harmoni. Önskar att jag hade något liknande, men det hade kanske inte passat min livsstil riktigt.
  Det är svårt att låta bli att tänka på hur de som bodde i huset förr i världen skulle reagera om dom fick se "lyxbostaden" nu.

  SvaraRadera
 2. Hittade dig hos en annan bloggare och blev lite nyfiken, så nu har jag varit inne och tittat hos dig.
  Trevlig blogg och jag kommer igen en annan dag!

  SvaraRadera
 3. Fint hus i fina trakter...verkligen vackert..Kram och trevlig helg Karina

  SvaraRadera