söndag 9 oktober 2011

Attack uppifrån

Där jag bor finns det gott om ekar. Det finns till och med två Natura2000-områden där syftet är att skydda de gamla ekarna och skapa en bra miljö för nya ekar. Ekar är viktiga och de kan fungera som ett hyreshus för upp till 1500 arter allt från svampar och lavar och olika mikroorganismer till däggdjur och fåglar och vi har gott om sällsynta innevånare i våra ekar t ex läderbaggar. Men den här tiden på året får vi nästan gå med hjälm på huvudet när mängder av ekollon rasar ner. Det smäller mot asfalt och stenar och trädgårdsmöbler och man får se var man sätter fötterna för att inte rulla iväg på de hårda ollonen på väg till brevlådan. Häromdagen trodde vi först att vi blivit utsatta för ett vådaskott under en åktur men det var ett ekollon som smällde till och gjorde ett märke i vindrutan på bilen. Nötskrikorna är dock glada och fåren står under ekarna i hagen och väntar på att godiset ska falla ner.

7 kommentarer:

 1. Tänk det är konstigt att får och rådjur - och säkert andra djur - kan äta hur mycket ekollon som helst, men hundar kan dö av dom!?
  Låter lite som det här med choklad. Vi människor kan glufsa i oss hur mycket som helst, men hundar ska inte alls äta choklad!! Fast jag har aldrig träffat någon som råkat ut för att deras hund blivit sjuk av choklad eller ekollon, så man vet ju inte...

  SvaraRadera
 2. Dette høres helt spesielt ut. Her hos oss har vi ikke mye eik, så dette med "bombarderingen" var nytt for meg.

  SvaraRadera
 3. Ha vilka små ollonskott..det kan jag tänka, att faller de i huvudet, gör det ont...Minns när de hade hattarna kvar, ollonen, gjorde man små gubbar av dem, målade ögon-näsa-mun...petade i tändstickor och lekte att de var djur...Nu har du lite att roa dig med ;-)..kram Karina

  SvaraRadera
 4. Godmorgon!

  Åhus is calling. Nyss inkomna från en underbar långpromenad. I början var det lite småkallt och vi fick söka oss till solen. Men så vilken strand... många med oss hade anat hur skönt det skulle vara så idag fick vi inte ha den för oss själva. Men det var ändå så pass att Charlie kunde springa fritt och i och bada på ett parti. Ekar är verkligen både mäktiga och ståtliga träd. Bara detta att de kan ha så pass många år på nacken för respekt med sig!

  Att här inte växer speciellt många ekar här i Åhus kan ju vara både och vi slipper ju få ekollon i "huvet". Önskar dig en härlig söndag!

  Kram Ingela

  SvaraRadera
 5. Det var som...inte visste jag att bilrutor kan paja av ekollon?!
  Nå...då får man passa sig och sakta ner när man åker under ett ekträd!
  Svårigheter att kommentera IE!
  Testade Firefox...funkar där!
  Vädret här har varit fint i dag men lite kylslaget..ca 3-4 grader...i morse första frosten...skrapa rutan på bilen!

  Steffe

  SvaraRadera
 6. Ja, jösses! Håller med Steffe om att jag inte visste att man kan få "stenskott" av ekollon! Tur att jag inte behöver köra in bilen under min ek på gården :o) Men nog borde man ha hjälm. Snart blir det väl lag på att man måste ha det när man trädgårdsarbetar. Är det inte äpplen eller plommon som bombarderar ovanifrån, så är det ekollon eller grankottar. Stundom även måsskit, även om den hör till den mer ovanliga ammunitionen ;o)

  Inatt var det riktigt kallt här på Åland. Jag har därför ägnat dagen åt att vinterförbereda växthuset och faktiskt - tro't eller ej - fått hela gräsmattan klippt. Nu får kung Bore komma preciis när han vill (även om jag föredrar att han dröjer).

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Ja, det var första gången som man hörde att någon fick stenskott av dessa. Hoppas såklart att allt gick bra, frånsett det försmädliga stenskottet.
  Ha en fin kväll!
  /Ingemar

  SvaraRadera