fredag 15 februari 2013

Kött

 
 
 
I går åt vi kyckling. Åtminstone var det någon sorts fågel. Man vet inte så noga numera. Jag har alltid varit öppen för att prova olika sorters kött. Jag har ätit både get, kanin, mufflonfår, duva, struts med mera, en del supergott och en del en engångsupplevelse. Men...jag vill veta vad det är som jag har på tallriken!! Vi ka äta hästkött också, både i form av hamburgerkött och hästbiff, men under som vi tror och hoppas, kontrollerade former. Inga gamla nödslaktade hästar, medicinerade tills det inte gick längre och sedan sålda under falskt namn. Hoppas att den här "kötthärvan" för det goda med sig att kontrollerna på vår mat ökar ytterligare. Jag blir också upprörd när vår dagliga gäst, sparvhöken, inte håller sig till de pilfinkar som jag har sagt att han får ta, utan norpar en av mina små söta blåmesar.

7 kommentarer:

 1. Du har helt rätt! Jag har ätit hästkött många gånger - t.ex. på krogen Minerva i Stockholm som öppet går ut med det - men jag vill absolut inte ha något okänt i min mat. Därför försöker vi äta Gotländskt närodlat eller näruppväxt om det finns och så lite halvfabrikat som möjligt. Men tyvärr så går ju inte det alltid.....

  SvaraRadera
 2. Hej! Vi brukar vara nere på öland på somrarna sedan 2005 så vi känner VÄÄÄL till ön. Då under midsommar och kanske i juli. vi brukar då bo på Ottenby Vandrarhem. Vi får dse om vi tar en tur i sommar. Var på Öland bor du? Ha det bra !

  SvaraRadera
 3. jaag vill ju gärna veta att innehållsförteckningen stämmer. Äter gärna hästkött då jag vet att det är hästkött från Sverige!

  margareta

  SvaraRadera
 4. Hej och hå, hörde jag till den yngre generationen skulle jag säga att jag "laggar" när det gäller mitt kommenterande, men som den dinosaurie jag börjar bli får jag hålla mig till att jag ligger efter.

  Det är lite segt just nu. Borreliautrotningen tar ut sin rätt, för jag är hyfsat trött om dagarna. Pga den första kanylen har jag dessutom sovit som en kratta, eftersom den sattes väldigt olämpligt i vänstra armens böjveck. Inte särskilt fiffigt, om någon frågar mig. Och när jag idag kommenderade sidbyte var jag noga med att den nya skulle läggas på underarmens ovansida, men tillräckligt högt upp för att tillåta handdiskning. En krånglig patient med mycket egna åsikter, det är vad jag är :o)

  "Råttan i pizzan" har fått en renässans pga hästköttslasagnen, eller hur? Så vem vet, det kanske är helt sant att det har funnits råttkött i pizzor också..?

  Hästkött är annars riktigt gott. Numera köper jag det inte, men i barn- och ungdom hade vi det då och då som pålägg. Men då visste vi att det var Pålle vi tuggade på och vad han kostat i inköp. Att kalla honom för nöt och ta betalt därefter är däremot inte okej, och man börjar ju fundera på hur mycket mer fusk det i slutändan finns i dagligvaruhandeln. Fast jag har en känsla av att det är lugnast att inte veta.

  Trevlig helg på sig, där på den andra ön!

  SvaraRadera
 5. Ja kött är gott, men man vill veta lite vad det är kanske?? Hästkött är på tapeten...och visst låter det inte lika gott som oxfile, men ack lättlurade...en gång åt jag något som jag tyckte var så gott...visste inte vad det var....Det var lammhjärna..och plötsligt tyckte jag inte det var gott längre..Så nog vill man veta vad man äter....och njuta av det..
  Kram och go helg...

  SvaraRadera
 6. Jag äter gärna hästkött, i första hand då som hamburgerkött men kan tänka mig det även i andra former. MEN det ska vara ursprungseklarerat och jag vill inte äta kött från hästar som kanske först har transporterats under vidriga förhållande från Sverige för att slaktas i något annat land. Dessutom är det självklart att köttet ska vara inspekterat så att man inte får i sig en massa medikament man inte bett om. (Varför man nu medicinerar hästar så hårt, kan jag undra.)

  SvaraRadera
 7. Glömde kommentera dina spännande bilder av sparvhöken. Tänk att få sitta så där på första parkett och få följa livets dramatik. Nu är det ju tyvärr inte som i sagorna att den "elake" blir utan och den "snälle" går segrande ur striden, även om man kan önska så just när man ser det. Lammen kommer aldrig att vila tryggt bredvid lejonen, och sparvhöken tar det han kommer över, så är det.

  SvaraRadera