söndag 27 maj 2012

Swiks från Åland
Tre dagar före julafton 1926, förliste skonaren Swiks från Åland utanför Ölands nordöstra kust. Fartyget var på väg hem från Tyskland till Mariehamn och försökte gå in i Kalmar sund för skydd i det hårda vädret. De missbedömde avståndet till land och gick på grund nära stranden. Besättningen tog sig i land och irrade runt i skogen, våta och kalla i snöovädret, tills de äntligen hittade en stuga där det lyste i ett fönster. På 1950-talet blåste vraket upp på land och idag återstår bara en liten del av den tidigare så ståtliga tremastade skonaren. Hela besättningen överlevde olyckan, men hann säkert inte hem till sina familjer före julafton.

6 kommentarer:

 1. Swiks ligger verkligen vackert på stranden, påminnande om att havet inte är att leka med

  Vackra bilder..
  Jag har hört talas om Swiks någon gång tidigare men glömt bort. Tack!

  Ha en fin Pingstsöndag!

  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 2. Hej Kerstin!
  Vackra bilder och en "fin" berättelse. Ja, om man kan säga fin berättelse om en tragisk händelse. Det blir alltid mycket mer spännande när man får dina berättande texter till de vackra bilderna.
  Ha en fin dag i solen
  /Ingemar

  SvaraRadera
 3. Hejsan!
  Det vraket ligger så vackert vid kanten och är så rolig att måla av. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 4. Se där, den förlisningen kände jag inte till! Tack, nu har jag lärt mig något nytt igen :o)

  Men hur kan det komma sig att vraket fått ligga orört i alla dessa år? Ja, jag menar t.ex. att trävirket inte tagits tillvara för eldning på en ö där, om jag förstått saken rätt, ved mer eller mindre är en bristvara.

  Och så måste jag få klämma i med: "GRATTIS SVERIGE!" Jag var hos bekanta och begapade ESC-finalen igår kväll, och den här gången rådde det inte någon som helst tvekan om vilken låt som var rätt. "Euphoria" var helt outstanding, ingen annan kom ens i närheten!

  SvaraRadera
 5. Skönt att höra att det var ett förhållandevis lycklig slut på den förlisningen, det är ju oftast inte det!
  Man får stämma in i ovanstående att "rätt låt vann", även om jag också gillade Italiens - som var det enda land som inte röstade alls på Sverige. Låg det eventuellt taktik bakom det.....

  SvaraRadera
 6. vackert är det gamla båtliket som ligger på stranden..så skönt att det får vara kvar det som finns kvar av det..som ett monument, av att havet stormar ibland...Skönt att alla överlevde.
  Önskar dig en fin Morsdag på Öland..vädret är ljuvligt!! Kram Karina

  SvaraRadera