måndag 3 juni 2013

OrchideerBjörn Lüning in action

Göknyckel eller...? Det är de små små detaljerna som göretDet är en himmelsk upplevelse! Att vandra runt på Ölands orchideängar just nu, när de är som vackrast. Har man dessutom sällskap med två verkliga experter på området, Björn Lüning och Karin Rusch, är det bara att tacksamt ta emot av all kunskap som de bjuder på. För tolv år sedan gav de ut boken "Orchideer på Öland" på svenska och tyska. Den svenska upplagan är nu slutsåld, men de två entusiasterna har arbetat hela vintern med en ny omarbetad upplaga som kommer i början av juli. Omarbetad är den verkligen, eftersom många av orchideerna har omklassificerats och hamnat i nya familjer efter diverse DNA-undersökningar. Karin har bidragit med en mängd nytagna bilder som jag har haft äran att titta på i förväg. Boken finns att köpa på flera ställen på Öland men kan också beställas från Naturbokhandeln.

5 kommentarer:

 1. Så intressant att få vara med om en sådan vandring! Precis som att följa med en fågelkännare på en skogspromenad.....

  SvaraRadera
 2. Spännande och säkert mycket lärorikt! För många år sedan blev jag av grönfingrade väninnan S medlurad på en liknande vandring genom ett av våra naturreservat här på Åland. Den anfördes av Carl-Adam Haeggström, som i samarbete med sin lagvigda, Eeva med samma efternamn, har sammanställt boken Ålands flora på imponerande 525 sidor. Än så länge har jag inget eget exemplar, men tids nog ska jag få råd att skaffa ett.

  SvaraRadera
 3. Det är alltid extremt intressant när man har några specialister på besök; "...alltid lär man sig något"!
  Här var det 12 danskar för ett tag sen och dom höll på med alpiner (som man inte har mycket av precis) och när dom fick se att vi hade massor av ordkidéer i diket utanför så låg (!) allihop (i vår ålder) där och fotade. *fniss* Rolle hade klippt men vi sparar alltid fläcken där det blommar så den blir större och större för varje år. Ja, tills dom nu kommer och ska dra bredbandet där! Hm.....
  Sen skickade jag dom vidare till Ekstakusten där det finns massor - och så till fyra andra trädgårdar, så dom var visst rätt nöjda med Gotlandsbesöket! Fast det är ju konstigt att dom åker hit i fyra bilar på trädgårdsbesök och inte hör av sig innan!?
  Ursäkta att det blir långt, men jag MÅSTE kommentera ditt förra inlägg! Jag älskar blommor och har massor, MEN...det absolut viktigaste i trädgården är bladväxterna!!!

  SvaraRadera
 4. Nej, men vad roligt att se bild av Björn! När jag jobbade i början av 70-talet på somrarna hos Tages livs i Sjöstorp bodde fam i Sjöstorp och handlade av mig varje dag. De höll också på att projektera Järnvägen till trollskogen. Ja, nu ska det bli härligt att komma till Öland på onsdag och ta del av försommarens skönheter!

  SvaraRadera
 5. En enda gång har jag varit på Öland just när orkidéerna blommade...jag har varit i ett lyckorus sedan dess :) det var bland det bästa jag gjort i mitt naturliv..så jag förstår dig helt o fullt.Med detta finsällskap kan jag tro att du är euforisk..lyckliga du!!

  Psst..det är nu bara ett par tre veckor till jag åker till Gotland och ska på naturvandring på Fårö med expertisen..kul kul.

  SvaraRadera