onsdag 5 juni 2013

Lockar och förför

Namnen låter kanske inte så romantiska men blommorna tillhör ändå naturens många mästerverk. Flugblomstret med sina underliga stekellika blommor lockar hanarna i grävstekelfamiljen rakt i fördärvet när blomman dessutom sänder ut en doft som påminner om den som den parningsvilliga honan lockar med. Vad är syftet med det här då? Jo, vid hanens enträgna försök att förföra den underliga honan fastnar förstås pollen på hans huvud som han kan föra vidare till nästa "dam".
På min jakt efter flugblomster träffade jag också på några vackra krutbrännare. Konstigt namn på en vacker orchide, men självaste Linné  snappade upp det lokala öländska namnet på blomman och tyckte att det passade bra.

5 kommentarer:

 1. Trevlig att få följa med på dina rundvandringar i växtriket!
  Mycket trevligt till och med! :-)

  Själv väntar jag på kvällen och att få ge mig ut till Hornuggleparet som fått ungar igen...samma som för två år sen! Kul!
  Vi var där igår kväll men då satt föräldrarna bara och glodde på varsin gren och ungarna var tysta men de börjad låta lite framåt nio halvtio men då var ljuset så dåligt så drogo vi hemmåt.

  Ha en fin dag!

  Steffe

  SvaraRadera
 2. Den kallas för Krutbrännare därför att den ser ut som en sådan. Krutbrännare användes för att tända krutet i kanors förr. Krutbrännaren bestod av en käpp med lindade trasor (därav det vita), som brann i toppen (därav det mörka). På gotländska heter den "bysorkar". Sorkar var det gamla gotländska benämningen på pojkar. Pojkarna hade ofta mörka mössor.

  Christer G

  SvaraRadera
 3. Hej där borta på ön!fina bilder. Vackert!

  SvaraRadera
 4. Så vackra blommor med så hemska namn!
  Här blommar syrenerna också för fullt och idag har vi grävt ner ett syrenträd med riktigt mörka blommor alltså har vi nu cremevita, ljusrosa, lilarosa, mörkrosa med vit kant och dom riktigt mörka och så två hängsyrener som börjar mörka och går över i riktigt ljusrosa - så nu känner jag mig nöjd med syrener (för i år).

  SvaraRadera