måndag 10 juni 2013

Inte precis skogens konung

Inne i den trolska skogen bland blommande skogsstjärnor och försommargrönt blåbärsris, träffade jag plötsligt på en vilsen krabat

Han stod där och tittade förundrat på mig med sina stora ögon. Hans mamma hade nyligen stött bort honom och nu skulle han klara sig själv. Han vred sitt ena öra hit och dit och han lyssnade noga. Var jag kanske hans mamma som kommit tillbaka?

Efter en stund insåg han att jag inte kunde hjälpa honom på något sätt och långsamt travade han bort bland hallonsnår och tallstammar. Älgarna på Öland har problem och forskning pågår för att försöka hitta vägar att förbättra älgstammen. Kalvdödligheten är hög och älgarna är småväxta, som ni kanske kan se på denna ettåriga tjur. Troligen ligger flera faktorer bakom älgarnas problem, fästingburna sjukdomar är förmodligen en av dessa.


3 kommentarer:

 1. Stackars lilla älgkalv, letar säkert efter sin mor, ja , tänk hur det är i naturen, klara sig själv vid ett års ålder.
  KRAM
  Eva

  SvaraRadera
 2. Det är tur att vi inte har några älgar på Gotland!

  Det räcker så bra med alla rådjur som orsakar flera olyckor i stort sett varje dag. Jag kan inte fatta att de trots det kunnat bli så många.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. Åh så det finns älgar på Öland..det visste jag inte..det kan inte vara helt lätt att gömma sig där på karga ön..men ett o annat buskage finns det ju..så synd att de har problem.

  SvaraRadera