lördag 6 april 2013

Swiks

Swix 1912 (bilden tillhör Statens maritima muséer)

Gammalt urklipp ur Ölandsbladet

Resterna av Swiks i dag

På den östra stranden i Trollskogen ligger de sönderfallande resterna av det stolta fartyget Swiks. Jag har skrivit om det tidigare men vill aktualisera det lite igen med anledning av en utställning i naturum Trollskogen. Fartyget byggdes 1902 i Lettland och seglade sedan runt hela världen. Både Brasilien och Jamaica finns med i raden av besökta länder. 1912 såldes båten till Mariehamn på Åland. Under 1920-talet gick hon mest till hamnar i Östersjön. Den ödesdigra dagen, 21 dec 1926, skulle hon gå hem till Åland. Besättningen ville hem till jul och en av dem skulle till och med gifta sig på julafton. Så blev det inte! Hon gick på grund utanför Öland och besättningen fick rädda sig i land i det iskalla vattnet och sedan gå genom skogen i snöstorm. Så småningom nådde de några bebodda hus och blev omhändertagna. Skeppet låg kvar ute på sandbanken ända tills det vid ytterligare en storm kastades i land och delades i två delar. Besök den intressanta utställningen om du har möjlighet!

6 kommentarer:

 1. Så kallt det måste ha varit för besättningen i det iskalla vattnet och kylan på land men det slutade iaf lyckligt och dom var nog glada att dom levde trots allt. Hoppas utställningen är igång även när jag kommer ner till Öland den 21 Maj. Måste ta en titt i så fall. Önskar dig en trevlig helg ! /Marie

  SvaraRadera
 2. Vilka strapatser det var för folk som var ute och - antingen reste eller - jobbade förr i tiden. Brukar tänka ibland på såna som reste världen runt på medeltiden - och tidigare - och hann med att göra en massa saker och lämna avtryck i historien. Hur hann dom!?
  Fast det är klart, det verkar som om dom startade i mycket unga år. Det var ju inte precis ovanligt att dom for hemifrån i tidiga tonåren, lite skillnad mot nu för tiden när man tydligen är "barn" tills man är över 20! I alla fall så verkar det så när domar döms ut!!

  SvaraRadera
 3. Men då klarade de sig i alla fall ?? Det är nästan en magisk bild med vraket.

  Kram
  Anci

  SvaraRadera
 4. Det var en intressant historia, man kan ju bara tänka sig så svårt det var förr.
  Min pappa var på sjön, som man sa. Bara en pojke, han fick hjälpa kocken. Men han valde
  landbacken igen. Tur var ju det eljest hade ju inte jag funnits, ha ,ha .min pappa var född 1905, så det är länge aen.
  kram från Hajan

  SvaraRadera
 5. Tänk vilka historier det finns kring vrak ..så intressant det är att verkligen ta reda på fakta. Det är ju rent av vackert med vrak kan jag verkligen tycka.

  SvaraRadera
 6. Intressant läsning om båten.
  Jag önskar dig en fin solig söndag!
  Kram

  SvaraRadera