söndag 26 augusti 2012

Kiwikonstigt

Köpta frukter

Varken han- eller honblommor syns till


För kanske åtta år sedan frågade en väninna om jag skulle ha några fröer eftersom hon ändå skulle beställa en del. Ja, jag kan testa med kiwi, sa jag, det låter spännande. Efter några veckor kom hon med fröpåsen i hand och skrattade lite skadeglatt. Nu har du att göra sa hon. Vadå? Jag läste på påsen. Jaha, blanda ut i fuktig sand och lägg i en plastpåse. Lägg i kylen ett antal veckor och vänd på påsen då och då. Ta sedan ut den och lägg den varmt i ytterligare veckor och vänd då och då. Plantera sedan! Jaha! Vi hade golvvärme i badrummet så påsen fick ligga där under de "varma veckorna."  Jag antecknade alla datum för hela processen i min almanacka och satte i gång. Framåt sommaren stod det fortfarande en kruka med jord i mitt växthus utan tillstymmelse till gröna kiwiplantor. Just när jag tappat tålamodet och tänkte använda krukan till annat började jordytan spricka upp och fem små plantor visade sig. De växte snabbt och fick så småningom flytta med till Öland. Vackra slingor pryder nu växthuset men inte en blomma och ännu mindre någon frukt har visat sig under alla år. Hur många år kan det ta? Någon som vet?

6 kommentarer:

 1. Jösses, vilken process ... Att du orkade ...

  Ett par bekanta har kiwiplantor, vid det här laget många år gamla. Såvitt jag inte är felinformerad har ingen av dem blommat ännu, så du kan nog räkna med att det tar sina modiga att starta en plantage. Men gör det så mycket, egentligen? Det är ju snygga växter att titta på också :o)

  SvaraRadera
 2. Så oerhört enträgen du är och så hoppfull!:)
  Nu får du nog hålla oss nyfikna uppdaterade vad gäller dina kiwiplantor.
  Och visst är det så , att när man just har givit upp med någonting man sått och som inte visar sig alls, så händer det saker. Jag sådde sparris i våras som inte visade sig alls, allt såg heldött ut så jorden lades i välkommenkrukan med tagetes. Gissa vad det finns i den nu? Sparris förstås.
  Men det tycks vara någonting helt annat med kiwi, mera segt. Håller med Nina, plantorna är ju hur vackra som helst.

  kram
  Karin

  SvaraRadera
 3. Du..jag hade samma tanke.. Kiwi ska jag odla..men så läste jag just om fertiliteten..att det var mer än trixigt..ingen Kiwi med självpoll finns vad jag vet....noop ibland är det så galet svårt..och att bara ha gröna rankor är ju i längden lite trist..man vill ju att det ska hända nåt..jag tycker du hade ett makalöst tålamod med att få dem att gro..bara det ska du ha guldstjärna för..:)

  SvaraRadera
 4. Jeg har ikke prøvd kiwi, men likte din historie om frøene.
  Dette er virkelig et tålmodihgetsarbeid.

  Plantene ser uansett veldig fine ut, og de skaper sikkert godt miljø i ditt drivhus.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Så kul med dina kiwifröer! Jag visste inte att det var sånt jox med att så dem.

  Jag hade turen att vinna ett pris från odla.nu (2009) och i det fanns det två stycken färdiga små kiwiplantor. Man behöver ha en hon- och en hanplanta för att det ska bli blommor och frukt. I alla fall har mina, med artnamnen Paula och Oscar, fått högst ett par små blommor och EN enda liten ärtstor kiwi något av åren. Så också i år, en liten minikiwi, som det inte händer så mycket med. :)
  Hälsningar från Pia i Skåne

  SvaraRadera
 6. PS. Glömde att skriva att mina växer utomhus, vid en spalje på husväggen, så de har klarat de skånska vintrarna i alla fall. /Pia

  SvaraRadera