lördag 16 november 2013

Öland - matland??

Kroppkakor - gott och traditionellt

men inte precis något ögongodis

Det finns så mycket annat från ostar..

till Rosas korvar till lammkött till sparris till bönor....ja det tar aldrig slut.

Öland med sitt milda klimat och kalkrika jord kan bjuda på en lång rad råvaror till köket. Lök, bönor, sparris, potatis, jordgubbar, kryddor, havtorn och pumpor är bara en bråkdel av allt som trivs och odlas här. Vi har också många superba kockar, restaurangskola och matskribenter på ön. Vi lägger ner stora pengar varje år för att föra ut vår goda mat på mässor och genom annonsering och vi försöker hela tiden hitta nya användningsområden och recept för våra produkter. Men vad äter vi själva då? Jo, kroppkakor! Så här års är den lokala tidningen fylld med reportage från alla kroppkakskalas på ön och i går kväll var vi i väg och åt kroppkakor. Visst - kroppkakor är också gott, men det finns ju så mycket annat. Med risk för lynchning kanske vi skulle prova något annat på hembygdsföreningens höstfest nästa år.


5 kommentarer:

 1. Jadu, mycket kan man nog säga om kroppkakorna, men vackra är de verkligen inte. Man äter ju dessutom minst lika mycket med ögonen, så där finns det kanske utrymme för produktutveckling? Genom att hotta upp den traditionella, inte särskilt tilltalande exteriören på något vis skulle ölänningarna säkert kunna få de små liven att nå ut till en MYCKET bredare massa :o)

  SvaraRadera
 2. Det var inte dåligt, så många du har på gång.
  Har bara ätit sådana en gång, ett av våra barn sa,
  Hoppas inte mormor bjuder på kokta bullar. Min mamma hade varit en resa på Öland, och fått
  receptet. Sen var hon frälst rejält. Det var det skirade smöret inte jag gillade. Men det måste vara minst 40 år sen. Så jag tror nog att jag kanske skulle gilla dem bättre nu.
  trevlig helg önskar Hajan

  SvaraRadera
 3. Ja kroppkakor tillhör nog inte den till utseendet den vackraste maten! Goda är de ändå men ska jag vara ärlig så gillar jag dem bäst när de är stekta oberoende av om det är rätt eller inte:))
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Hej Kerstin
  Ja Öland kan verkligen mätta både öga och mage även fast man egentligen är omättlig när det gäller fåglar och mat.
  Ha en fin helg
  /Ingemar

  SvaraRadera
 5. Kroppkakor är gott, men utan fläsket :)

  Kram
  Anci

  SvaraRadera