måndag 9 juli 2012

Sjönära läge
Under våren och försommaren har vi haft nöjet att följa med bekanta som letar hus här på Öland. Då och då i tidningarna kan man läsa "översättningar" av mäklarnas vokabulär, som ibland faktiskt är ganska rolig. Sjöutsikt kan innebära att man från lilla fönstret på övervåningen kan se en glimt av havet om man står på tå och lutar sig ut. En förutsättning är förstås att det är under den tid på året då lövträden står kala. Sjönära läge kan innebära att det är 800 meter tät vass och omöjligt att ta sig fram till vattnet och så vidare. Vi har lärt oss att skriver en av mäklarna att huset är charmigt inrett  så är det ingen idé att åka och titta. Då måste allting göras om ifall man inte gillar omaka köksskåp i olika storlekar med tomrum emellan lite här och var osv. Men roligt har vi haft och snart hittar de säkert ett hus. Mina bilder idag är tagna i Källahamn och har ingenting med några mäklare att göra, men de är både sjönära och har havsutsikt.

5 kommentarer:

 1. Det där med mäklares uttryck känner man ju igen! När vi skulle köpa hus här så hade vi som första och största krav att det skulle ligga ogenerat, alltså inte ha några grannar precis inpå oss. Sen skulle det vara ett enplanshus (dåliga erfarenheter med ett enåhalvplans i Stockholm och en rullstolsbunden bror).
  Det värsta som hände var att Rolle tog båten ner på morgonen, tittade på ett hus (tvåvånings naturligtvis, men övervåningen var en egen lägenhet så den kunde användas till gäster)i Bäl mitt på Gotland och åkte hem på kvällen.
  En jobbig dag, som dessvärre visade sig vara en mycket stor besvikelse. Huset låg mitt i Bäl och hade massor av grannar - inte alls vad mäklaren påstod!
  Vi brukar åka förbi ibland och är mycket nöjda med att vi inte ens funderade på att köpa det. Trots att det var billigt.....

  SvaraRadera
 2. Ja det kan säkert vara en hel del letande innan man hittar det man blir nöjd med! Mäklarna har sitt eget lilla sätt att beskriva objekten!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Kerstin!
  Tack för dagens skratt när det gäller mäklarna. Jag känner igen massor av det du skriver även här på västkusten. Härliga bilder som verkligen har ett "sjönära läge". Speglingen i den första bilden är så fin.
  Ha det underbart!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 4. Mäklarna verkar ha en hel del gemensamt med hur vissa turistkataloger beskriver sina hotellrum. Man kan tycka att ärlighet varar i längden men så fungerar det tydligen inte. Jag har också lite svårt att förstå att sommarstugor utmed havet kan vara så vansinnigt dyra i jämförelse med åretruntbostäder som ligger någon mil längre innåt landet. Så är det här uppe och med tanke på den korta sommaren blir det ännu mera obegripligt.

  SvaraRadera
 5. När jag ser dessa bilder tänker jag på de sjöbodar som bjud ut och där man i förbigående nämner att de ej får användas till bostad. Att inte ange visningstid är också irriternade och de missar säkert spekulanter när man måste anmäla sig i förtid. Men visst är det kul att titta och drömma lite :-)

  SvaraRadera