söndag 15 juli 2012

Den klassiska krukväxten - pelargon

Appleblossom rosebud

Klassisk krukväxt? Ja nu menar jag inte de stela aspidistror eller vad de heter som kan skymta på gamla "fina" fotografier, utan jag pratar om det lilla glädjeämnet på fönsterkarmen ute i torp och stugor. Den lilla pelargonen som segar sig igenom vinterhalvåret för att börja skjuta nya gröna skott och blommor så fort vårsolen visar sig. Jag har fullt av dem både ute och inne. En del övervintrar på den oeldade övervåningen men en del står faktiskt kvar i fönstret året om och klarar det också.

Pelargonfrön liknar inget annat

I en sålåda i växthuset hade jag sått violruta. Efter lång tid tittade fyra små plantor upp. Till min förvåning blev de mer och mer lika pelargoner för varje dag som gick. Någon av de pelargoner som tillbringade våren där hade passat på att skicka iväg några frön.

På insidan av garaget härskar maken. Jag lägger beslag på utsidan.

Nyvakna i morgonsolen efter en regnig natt

Den här sorten har jag inget namn på men den är mest tacksam av alla

"Årets pelargon", Australe var det väl den hette


4 kommentarer:

 1. En gång pelargonfrälst, alltid pelargonfrälst! Jag har fastnat lika stadigt i träsket som du, men ligger hästlängder efter vad antalet beträffar :o) Och problemet är fortsättningsvis att lyckas övervintra dem ... Under den gångna vintern gick det ju rätt hyfsat, så jag får korsa fingrarna och hoppas att det lyckas lika bra den här gången.

  Kram på´re!

  SvaraRadera
 2. Så många pelargoner du har! själv har jag bara några stycken, men jag gillar dom. Fast jag är mest förtjust i dom riktigt färggranna (naturligtvis).
  Kul att du också är en äkta stockholmska som flytt storstan. I och med det så kan man faktiskt klaga på Stockholm utan att skämmas. Trodde först att det bara var vi som är "lite äldre" som inte gillar stan, men igår läste jag ett kåseri där en ung - förhållandevis - person skrev om att han undrade om Stockholm numera endast var till för unga och medelålders som kunde nöja sig med att bo på 40 kvm, inte laga mat hemma utan springa på krogen istället. Eller för enormt rika som hade råd att köpa sig en bostad för över 5-6 milj!

  SvaraRadera
 3. Jag är en nybörjare på området och jag har inte så många. Men fina är dem ! :)

  Kram
  Anci

  SvaraRadera
 4. Godmorgon vilken pelargonsamling du har!!! Det kan man gott förstå för visst är det en fin blomma i alla varianter. T.o.m. det lilla fröet blir man nyfiken på ser mer vild än tam ut!

  Nu ska dottern och jag ut på morgonturen ha det gott kram Ingela

  SvaraRadera