lördag 26 mars 2016

Påskaftonstradition??!

Påskträdet vid Ullcentrum
 
Jag och många andra är numera  lite försiktiga med att köpa påskfjädrar, sedan det framkommit att de många gånger är ryckta från levande fåglar. Hos Ullcentrum kan man köpa kardflor av ull, färgat i glada färger.
 
 
Ett bra alternativ! Min förra omgång ull har hängt med många år och så småningom utarmats av väder, vind och fåglar som ryckt loss bomaterial så i år var det dags att förnya uppsättningen.
 
 
I går letade jag i mina papper efter påsktraditioner och hittade följande från Stora Malms socken i Sörmland, där jag har mina rötter på farmors sida:
Äggrynsgröt
Påskskafton, då åt di äggrynsgröt. Då tog di två råa ägg och rörde ihop med vettmjöl så det vart hårt, hacka de på bakskiva med hackknivar och så koka di opp mjölk och hade de däri.
Rena festmaten i de sörmländska torpen i mitten av 1800-talet.
 
 

4 kommentarer:

 1. Äggrynsgröten tror jag att jag avstår ifrån, men de där påskfjädrarna av ull kan man se lite varstans på den här ön också.
  Ha en Glad Påsk!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Äggrynsgröten gjorde min farmor och jag kallade den äggklöttagröt för att jag tyckte att de större grynen blev extragoda. Jag bor och har gjort större delen av mitt liv i St Malms socken. Ibland är världen liten kära bloggvän!
  Ha en fin påskhelg! Kram

  SvaraRadera
 3. Så fin lösning på att pynta fina påskbuskar med ull som är färgat i glada färger. Jättetrevlig lösning. Har inte köpt några fjädrar i år efter den informationen från tidningar hur fåglar plågas. Kommer aldrig mer att köpa några. I år använde jag dock gamla som jag hade liggande från tidigare år. Men ska nog satsa på ull istället framöver.

  Men den där gröten tror jag att jag hoppar över :)

  Önskar dig en fortsatt fin påskhelg !
  Kram från Marie

  SvaraRadera
 4. Superfint Påskpynt, smart lösning. Tänker inte heller köpa fler fjädrar.
  God fortsättning på Påskhelgen. Sett första Sångsvanen på älvens is idag. Ensam men i sällskap med två Canadagäss.
  Monica

  SvaraRadera